Запазване на бастионите още на първи тур, без спадове, леко,

...
Запазване на бастионите още на първи тур, без спадове, леко,
Коментари Харесай

Резултатът на ДПС - устойчив и без особени изменения

Запазване на бастионите още на първи тур, без спадове, леко, въпреки и не изключително огромно нарастване на поддръжката в нетрадиционни изборни региони, както и в общинските препоръки. С това може да се похвали Движение за права и свободи на тези локални избори.

Партията не е позволила осезаеми пробиви във властта си в общините, които до момента е управлявала. Макар да бележи лек растеж на някои места в общинските препоръки, резултатите от неделя не демонстрират обаче и сериозен прогрес на Движението в нетрадиционни за него общини.

От Движение за права и свободи регистрираха само на страницата на пресцентъра във " Facebook ", че на първи тур печелят кметове в 32 общини. Запазиха безмълвие в изборната нощ, не застанаха пред нито една медия и по-късно. Членове на управлението не дават отговор и на мобилните си телефони, с цел да разясняват резултатите.

Очаквано Движение за права и свободи още веднъж печели Кърджали от първия тур, въпреки и този път с към 2000 гласа по-малко в поддръжка на дългогодишния кмет Хасан Азис. Във всички общини на регионалния град всички претенденти за общински кметове на Движение за права и свободи също печелят още на първи тур, както и до момента. Тук най-сериозният конкурент на Движението е ГЕРБ, а в изборната нощ министър председателят Бойко Борисов дефинира борбата с Движение за права и свободи като извънредно тежка и сложна. В това състезание в кърджалийско ръководещите са се класирали съвсем на всички места втори, само че резултатът им в множеството случаи е под 20 на 100 поддръжка.

Докато обикаляше цялата страна с така наречен централен лъч и агитираше гласоподавателите за поддръжка, водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ на няколко пъти съобщи, че на тези избори от избрани общини гласоподавателите на Движение за права и свободи би трябвало да дадат " мощен, мощен сигнал " до София и Брюксел. Подобни послания той насочи да вземем за пример от хасковската община Стамболово, от Казанлък и локалната община Павел баня.

Сигналът от Стамболово и Казанлък

От Стамболово сигналът в действителност е явен – партията печели на първи тур кметското място с над 88 на 100. В друга хасковска община Движение за права и свободи също прибавя въздействие – техен претендент печели от първи тур и в Маджарово, където до момента не са имали кмет. И в двете общини ГЕРБ, които са мощни и печелят още на първи тур в множеството от останалите общини и в регионалния град Хасково, не са издигнали свои кандидати.

Резулатите в Казанлък, от където също се очакваше " мощен сигнал ", демонстрират, че Движение за права и свободи усилва поддръжката си и в общинския съвет в града. Партията има 12.82% за листата си и е четвърта политическа мощ в съвета. В града партията няма претендент за кмет.

В Павел баня инструкцията за сигнал също е изпълнена – кметът Иса Бесоолу този път печели още на първи тур.

По-сериозна конкуренция в Разградско

По-сериозна конкуренция Движение за права и свободи има в Разградско, като главният им съперник са представители на Земеделския национален съюз, демонстрират резултатите. Там в община Исперих да вземем за пример, претендентът на Движение за права и свободи ще би трябвало да се пребори на балотаж, а разликата му с съперника е едвам към 3 на 100. В Кубрат балотажът също ще е сред Движение за права и свободи и земеделския съюз, само че при по-сериозна преднина за партията на Карадайъ. Останалите общини Движение за права и свободи печели още на първия тур, обичайно без да вземе кметския пост в самия регионален град.

Запазени бастиони

В Шуменско Движение за права и свободи също продължава да поддържа представителството си из дребните общини и взима три на първи тур. Партията губи предстоящо в Хитрино, защото отдръпна преди време поддръжката си от кмета Нуридин Исмаил около бедственото състояние в града през 2016 година след детонация и последвали пожари. Движение за права и свободи упрекна Исмаил в непрозрачно систематизиране на помощите за Хитрино след нещастието. Сега Исмаил се явява от името на локална коалиция, ръководена от партията на Лютви Местан ДОСТ и подкрепена от Български земеделски народен съюз, като печели още на първи тур против кандидата на Движение за права и свободи.

В Благоевградско и Силистренско групировката също резервира позициите си и печели от първи тур досегашните си кметски места, а даже и общини, които преди са спечелили след балотаж.

И в Търговище Движение за права и свободи затвърждава позициите си, претендентът за регионален кмет Хамди Илиязов отива на втори тур с 37.36% поддръжка, въпреки и втори. Партията обаче печели три от четири общински кмета още на първи тур.

Оспорван балотаж в Дулово

В Силистренско е един от дребното шансове за оборване на надмощието на Движение за права и свободи в обичайни за партията общини – в Дулово. Кметският пост там ще се реши на балотаж сред претендентите на ГЕРБ и Движение за права и свободи. Сега зад сегашния кмет Юксел Ахмед застава ГЕРБ и той е с 49.47% поддръжка. Номинираният от Движение за права и свободи Сезгин Галиб взима 46.12%. На изборите през 2015 година Движение за права и свободи още веднъж бе на балотаж, като тогава претендентът им има преднина на първия тур, само че на втория губи от настоящия кмет Юксел Ахмед, явил се тогава като самостоятелен.

Още малко и ще стигне за консултант в София

Дори в София Движение за права и свободи бележи въпреки и дребен растеж без необикновен резултат върху крайното показване. Партията прибавя към 1500 спомагателни гласа спрямо предходните локални избори, като листата за съветници този път е подкрепена от малко над 5000 индивида. Това не доближава Движение за права и свободи да вкара общински консултант, само че е значителен растеж спрямо досегашното показване в столицата. При опазване на тази наклонност, на идващите избори партията може и да успее да вкара един общински консултант.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Местни избори 2019 (342)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР