Запазва се оптимизма за развитието на българската икономика както през

...
Запазва се оптимизма за развитието на българската икономика както през
Коментари Харесай

Богдан Богданов: Очакваме положителен ръст на икономиката и на инвестициите през тази година

Запазва се оптимизма за развиването на българската стопанска система както през 2023 година, по този начин и през тази година. Ръстът на Брутния вътрешен артикул ще надскочи този от м.г., който е към 1,8% и чакаме той да надвиши 2% и да се приближи до 3%, само че това зависи от международната динамичност. Това разяснява министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов.
Прочетете още
Очакваме позитивен растеж на българската стопанска система и позитивен растеж на вложенията - нещо, което видяхме и през 2023 година - отчетохме рекордни равнища през последните 12-15 години., над 7 милиарда лв. директни задгранични вложения за 11-те месеца на м.г., изясни Богданов за Българска национална телевизия. 

По отношение на влизането на България в еврозоната през 2025 година, министърът сподели, че би трябвало да продължим да се борим с високите инфлационни равнища от предходната година и посочи:

" Видяхме, че инфлацията понижава. В момента сме на равнища под 5%. това би трябвало да продължи и е един от главните аршин и остава единственият, който България не би изпълнила все още. Основните ни старания ще бъдат ориентирани натам. Целта е януари 2025 година, само че ние би трябвало да се фокусираме и върху самия развой и да осъществим всички задължения, които са нужни. "

Богдан Богданов изрази вяра, че доста скоро страната ни би трябвало да излезе от отрицателния лист за пране на пари. Той добави още, че предходната седмица Държавната консолидационна компания е погасила своя заем от над 126 млн. лв. към Българската банка за развиване и сега няма лихви, които да текат и няма държавни сдружения, които са били заложени като поръчителство за този заем.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР