Запазва се изучаването в последните две години на български авториФейлетоните

...
Запазва се изучаването в последните две години на български авториФейлетоните
Коментари Харесай

МОН мъдри: Фейлетоните на Алеко – вън от учебниците!

Запазва се проучването в последните две години на български създатели

Фейлетоните на Алеко Константинов, както и целият Емилиян Станев ще бъдат изхвърлени от учебниците по български език и литература. Това излиза наяве от новите образователни стратегии, които Министерството на образованието и науката разгласява за разискване.

Промените касаят главно 11 и 12 клас. Вместо публицистиката на Щастливеца, в 11 клас ще се учи неговият " Бай Ганьо на посетители ", а Емилиян Станев изпада като наложителен създател въобще от просветителната стратегия за междинните учебни заведения.

" До сходно предложение се е стигнало след голям брой полемики, траяли месеци и даже години наред, взаимно с учителите. В образователната стратегия са включени прекалено много неща, до момента в който в това време други значими ги няма ", разяснява пред Bulgaria ON AIR някогашният министър на образованието и науката проф. Тодор Танев.

По думите му, мнението на експертите е, че фейлетоните не са жанра, намиращ се в центъра на предмета литература.

" Алековите фейлетони може би биха подхождали на един различен предмет, който към този момент не се учи в учебно заведение - гражданско образование. Трябва да се има поради обаче фактът, че опресняването на материала ще откъсне учениците от четенето ", добави още Танев.

Запазва се, както до момента, проучването в последните две години в клас единствено на български създатели. Някои от текстовете са орязани за сметка на нови творби на модерни създатели като Виктор Пасков и Борис Христов.

" Всяка прекаленост е груба неточност. Тъй като няма специфичен предмет, в който да бъдат изучавани, Алековите фейлетони, както и на тези на другите създатели, би трябвало да намерят място в образователната стратегия ", акцентира журналистът Нора Стоичкова.

Тя бе безапелационна, че има творби, които колкото и архаично да звучат, не би трябвало да отпадат от образователния материал.

Писателят Христо Раянов пък означи, че прекомерното генериране на хрумвания в никакъв случай не води до нищо положително в дълготраен проект.

" Има произведения, които са непреходни и с добра работа от страна на учителите всички възпитаници ще могат да схванат архаичния език, на който са написани. Надявам се готвените промени в образователната стратегия да са добре премислени, тъй като въпреки всичко става въпрос за обучение на деца, които би трябвало да се научат да мислят сериозно, да подлагат на подозрение всичко, без значение дали им харесва или не. А това може да стане само посредством литературата ", уточни той.

От Министерството на образованието показват, че с цел да няма реакции против отпадането на създатели и творби, учителите ще имат право сами да сортират спомагателни текстове. Преподавателите обаче са на мнение, че и в този момент часовете не стигат за всичко, още повече за спомагателна литература.

Промяната все още е обект на полемики в МОН.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР