Запазените документи от първата половина на XIX век показват, че

...
Запазените документи от първата половина на XIX век показват, че
Коментари Харесай

Цар Борис III наградил първия директор на Търговската

Запазените документи от първата половина на XIX век демонстрират, че историята на Пловдивския панаир стартира доста преди Първото българско ревю от 1892 година

От 1925 година стартират опитите за възобновяване на остарялата традиция. Тогава Пловдивската търговско-индустриална камара желае от общинската администрация терен за създаване на панаирно градче. Осем години по-късно камарата прави решителна крачка, като провежда Окръжна промишлена галерия. Признанието не закъснява - в броя на „ Държавен вестник ” от 15 януари 1935 година Пловдив е приет за седалище на единствения Национален мострен пролетен панаир. На 10 декември 1936 година Пловдивският мострен панаир е признат в Съюза на интернационалните панаири. Следващите години са време на напредък, само че през 1943 година активността замира поради войната. Възобновява се през 1947 година, когато се организира Първият републикански панаир.

Търговска гимназия в Пловдив се основава по самодейност на Пловдивската търговско-индустриална камара. Първият образователен ден е на 15.09.1910 година, когато в гимназията има 58 възпитаници. Първият шеф Евтим Дабев е награден от цар Борис III за изключителни заслуги с офицерски кръст „ Св. Александър ”. От 1934 до 1943 година представителното здание на гимназията било централна палата на Пловдивския мострен панаир.

В днешни дни възпитаниците на Националната комерсиална гимназия блестят с триумфи в международен мащаб. През 2013 година те извоюват наличие в Европейския парламент по стратегия " Евроскола ", където 24 възпитаници са представлявали България в симулация на съвещание на Европейския парламент. В същата година печелят и първо място в Националния конкурс " Най-добра бизнес концепция ", а през 2018 година ученичката от елитната гимназия Виктория Радева става международен първенец по шахмат на Ученическите игри.

През 2017 година президентът Румен Радев удостоява Националната комерсиална гимназия с почетен плакет " Св. св. Кирил и Методий " във връзка 24 май - Деня на българската култура и просвета и на славянската книжовност. Съчетано с премията " Св. Иван Рилски ", връчена на директорката на гимназията Славейка Иванова от министъра на образованието и науката на 11 май 2017 година, и награждаването от МОН на гимназията през същата година като една от 34-те професионални гимназии в България с над 100-годишен принос в професионалното обучение, признанието носи на управлението, учителите и учениците на учебното заведение задоволство, горделивост и ентусиазъм за нови триумфи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР