Запасите от ядрено гориво, произведено от Westinghouse в АЕЦ Запорожие

...
Запасите от ядрено гориво, произведено от Westinghouse в АЕЦ Запорожие
Коментари Харесай

Росенергоатом: Сменяме американското гориво с руско в АЕЦ Запорожие

Запасите от нуклеарно гориво, създадено от Westinghouse в АЕЦ Запорожие (ЗАЕЦ), ще стигнат за четири години, възнамерява се то да бъде изцяло сменено с съветско гориво. Това съобщисъветникът на ръководителя на концерна „ Росенергоатом “ Ренат Карчаа, представен от „ Интерфакс„.

„ Теоретично актуалните ресурси от американско гориво са на към четири години. Но замяната му с съветско гориво ще стартира доста по-рано. Ние не се нуждаем от американско гориво, нито се нуждаем от техните технологии. Ние имаме свои лични. И все пак ние надалеч не са единствените, ние ги считаме за най-хубавите в света “, сподели Карчаа. Така той разяснява настояванията на Съединени американски щати за потребление на американски технологии в АЕЦ.

„ В Запорожката АЕЦ беше направено единствено „ в допълнение пресмятане “ на обособени индикатори, което не изискваше притежаване на цялата технология. Станцията не разполага нито със съответните програмни артикули, нито със съответната софтуерна документи “, акцентира той.

Той счита, че всички американски опасения по отношение на интелектуалната благосъстоятелност са безпочвени, защото Русия безусловно не се нуждае от нея. Според него в основата на неочакваната резонансна реакция са „ мръсна политика и бизнес “, чиято цел е психически и репутационен напън върху съветската страна.

Представителят на Росенергоатом изясни, че американските условия се отнасят до изчисляването на топлохидравличните режими на дейната зона и обосновката на сигурността на плануваните натоварвания. Това е направено от Харковския център за планиране на ядра, който е под контрола на Украйна.

Припомняме, че по-рано Съединени американски щати предизвестиха Русия да не пипат американските нуклеарни технологии в ЗАЕЦ.

Съединени американски щати разполагат с сензитивна нуклеарна технология в атомна електроцентрала в Украйна и предизвестяват Русия да не я допира, съгласно писмо, изпратено от Министерството на енергетиката на Съединени американски щати до съветската държавна компания за нуклеарна сила „ Росатом “ предишния месец.

В писмо, което е прегледано от CNN и е с дата 17 март 2023 година, шефът на Службата за политика за неразпространение на нуклеарното оръжие към Министерството на енергетиката Андреа Феркиле споделя на генералния шеф на Росатом, че Запорожката атомна електроцентрала в Енерходар „ съдържа нуклеарно техническо съоръжение и данни с генезис от Съединени американски щати, които се управляват от държавното управление на Съединените щати. “

Стоките, софтуерът и технологиите са обект на експортен надзор от Съединени американски щати, когато е допустимо те да бъдат употребявани по метод, който подкопава ползите на националната сигурност на Съединени американски щати.

Докато централата към момента се ръководи физически от украински личен състав, „ Росатом “ я ръководи. Министерството на енергетиката предизвести „ Росатом “ в писмото, че е „ нелегално “ съветски жители или юридически лица да боравят с американската технология.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР