Запасите от петрол започват да намаляват в някои региони, тъй

...
Запасите от петрол започват да намаляват в някои региони, тъй
Коментари Харесай

Спадът на запасите от петрол създава предпоставки за скок на цените

Запасите от нефт стартират да понижават в някои райони, защото търсенето изпреварва предлагането, лимитирано от дълбоките съкращения на производството от страна на водача на ОПЕК Саудитска Арабия, което се чака да увеличи цените през идващите месеци.    Анализатори на JP Morgan разясняват, представени от Reuters, че запасите от нефт, които включват недопечен нефт и модифицирани артикули, в този момент играят по-голяма роля при определянето на цените на суровината, в сравнение с щатският $, защото западните наказания против Русия са ускорили търговията в други валути.    " Очакваме запасите да се изтеглят относително нападателно през юли, а до края на август би трябвало да сме завършили с натрупването, което наблюдавахме през първата половина на годината ", споделя Кристофър Хейнс, анализатор в Energy Aspects. " Намираме се на прага на ограничение на предлагането. Намаляването на доставките от Саудитска Арабия всъщност форсира графика. "     Както Международната организация по енергетика (МАЕ), по този начин и Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) чакат търсенето на нефт да изпревари предлагането през тази година. Това ще докара до общо понижаване на запасите с 400 000 до 500 000 барела на ден и ще се регистрира най-много през втората половина на годината.   

Въпреки че съгласно МАЕ международните ресурси от нефт са се нараснали през май до най-високото си равнище от септември 2021 година насам, което се дължи на забележителното нарастване в страните отвън Организацията за икономическо сътрудничество и раз, анализаторите настояват, че се появяват признаци на стесняване, по-специално в Съединени американски щати. 
Досега намаляването на запасите е било географски неравномерно, като спадът в Съединени американски щати и Европа е обезщетен от нарастване в Китай и Япония. Освен това пониженията са по-скоро при горивата, в сравнение с при суровия нефт, макар че предлагането на кисел недопечен нефт, който нормално е на по-ниска цена от сладкия, се е свило заради съкращенията, въведени от ОПЕК и нейните съдружници.    " Изглежда, че доброволните съкращения, оповестени от осемте страни от ОПЕК+ през април, плюс спомагателното едностранно редуциране от 1 млн. барела на ден от Саудитска Арабия имат стремежи резултат, като киселите барели стават все по-оскъдни ", декларират анализаторите на JP Morgan.    Рафинериите работят по-трудно, с цел да посрещнат възходящото търсене през лятото, защото хората карат и летят повече, което частично изяснява спада на запасите, считат от банката, акцентирайки като друга причина спада на съветския експорт на нефт през този месец.   

Банката чака цените на бенчмарка Брент, който се търгува към тримесечния връх от 84 $ за барел тази седмица, да се покачат до 86 $ за барел до края на третото тримесечие, преди да намалеят през четвъртото, защото запасите още веднъж ще стартират да се усилват. 
UBS пък декларира, че чака покачване до 85-90 $ за барел през идващите месеци.    Запасите от недопечен нефт в хъба за предпазване в Кушинг, Оклахома, понижават с 2,9 млн. барела през седмицата до 14 юли, което е най-силното понижение от повече от година и половина, сочат данни на Администрацията за енергийна информация на Съединени американски щати (EIA), а през идната седмица те се намалиха с още 2,6 млн. барела, като по този метод останаха доста под петгодишната си междинна стойност, напомня още Reuters.    По отношение на горивата данните на консултантската компания FGE Energy за основни хъбове в Съединени американски щати, Северна Европа, Япония, Сингапур и Фуджейра в Обединените арабски емирства демонстрират, че като цяло запасите са се изтегляли нападателно до момента през този месец - както по суша, по този начин и по море.    Седмичните ресурси от дизелово гориво, гориво за реактивни мотори и мазут в петте района сега също са под междинните си петгодишни стойности.   

Запасите от бензин в Съединени американски щати в размер на 217,6 млн. барела са на най-ниското си равнище за този интервал на годината от 2015 година насам, съгласно данни на EIA, и са с 5 млн. барела, или 5%, по-ниски от миналата 10-годишна сезонна междинна стойност. 
Големи натрупвания на недопечен нефт в Азия    Голямото струпване на недопечен нефт в Китай и Япония към този момент компенсира спада в Близкия изток, което значи, че към момента няма признаци за изцяло понижаване на запасите от недопечен нефт на сушата в световен мащаб, считат от компанията за сателитни разбори Kayrros.     Нейните данни демонстрират, че запасите от недопечен нефт през седмицата до 20 юли са достигнали двугодишен връх, като светът е добавил 200 млн. барела в складовете си след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 година Това се равнява на почти 400 000 барела на ден за този интервал от време - което, за съпоставяне, е дневното ползване на нефт в Португалия.    Лъвският къс се пада на Китай, който от средата на април е добавил 700 000 барела на ден, което, както отбелязва съоснователят на Kayrros Антоан Халф, е по-скоро комерсиално, в сравнение с стратегическо осъществяване. Той изяснява това нарастване със слабата промишлена интензивност в Китай и вноса на недопечен нефт с отстъпка от Русия, Иран и Венецуела.   

Според Kayrros запасите от недопечен нефт в Япония са се нараснали с 25 млн. барела, или 8%, от април насам и са достигнали най-високото си равнище от близо две години. 
Запасите от дизелово гориво в Китай също нарастват внезапно в интервала ноември 2022 година - февруари 2023 година и от този момент остават на високи равнища.   Близък Изток и Персийски залив    Според оценки на Macquarie запасите от недопечен нефт в региона на Близкия изток, Персийския залив и Северна Африка са намалели с 5 млн. барела до момента през тази година, макар че членовете на ОПЕК в района са изтеглили 10 млн. барела.    " Мисля, че иранските барели, както плаващи, по този начин и сухоземни, са си проправяли път през разнообразни елементи на Азия и по-късно са се озовавали в Китай ", споделя анализаторът на Macquarie Викас Дуивиди.    Подобно на JP Morgan, Дуивиди счита, че запасите ще намалеят през идващите седмици, преди да стартират още веднъж да се усилват през четвъртото тримесечие, защото рафинериите забавят продуктивността си, а по-високите цени на петрола карат някои членове на ОПЕК+ да надвишават индустриалните си квоти, с цел да усилят приходите си.    " В момента сме оптимистично настроени. Това е първият сходен случай от доста, доста време насам. В продължение на към 18 месеца настроенията несъмнено бяха “мечи ", споделя той.     
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР