Запасите от дизелово гориво в Северозападна Европа ще достигнат най-ниското

...
Запасите от дизелово гориво в Северозападна Европа ще достигнат най-ниското
Коментари Харесай

Възможна дизелова криза в Европа е възможна през пролетта на 2023 година

Запасите от дизелово гориво в Северозападна Европа ще доближат най-ниското си равнище от най-малко 12 години при започване на пролетта на 2023 година, съгласно прогноза на консултантската компания Wood Mackenzie Ltd, съобщи Блумбърг, представена от Българска телеграфна агенция. 

Очаква се запасите да се натрупват през декември и януари, преди обаче да последва внезапен техен спад. Прогнозите са запасите през март следващата година да бъдат най-ниските в историята за който и да е месец от 2011 година насам, показва Woodmac.

Тъй като Европейският съюз ще приключи доставките на съветско гориво по море при започване на февруари, обстановката с към този момент лимитираните доставки на континента е изложена на риск от утежняване. Запасите са жизненоважен буфер против сходни спирания на доставките и когато те се изчерпят, ще има повече капацитет за неустойчивост на пазара.

По-ниските ресурси способстваха за по-високи маржове за петролните рафинерии, стимулирайки европейските оператори да работят интензивно, уточни Джеймс Бърли, основен анализатор в Woodmac. В резултат на това консултантската компания чака дневната преправка на недопечен нефт в Северозападна Европа да нарасне с 420 000 барела този месец, достигайки 6,14 милиона.

" Очакваме по-високото произвеждане да продължи да се поддържа от мощните чисти парични маржове и чакаме запасите от газьол/дизел в края на декември да доближат съвсем три милиона барела “, сподели още Бърли.

Тъй като Русия към момента е най-големият външен снабдител на Европейски Съюз на дизелово гориво посредством кораби, може да се чака внезапното понижаване на запасите в края на зимата.

Част от казуса с наличността на дизелово гориво както в Европа, по този начин и в Съединени американски щати, се крие в структурата на фючърсните пазари. Графиката на фючърсите на газьола на стоковата борса ICE демонстрира, че незабавните доставки са по-скъпи от същото гориво, доставено на по-късна дата. Това от своя страна обезсърчава складирането, защото търговците евентуално могат да продават през днешния ден на по-добра (по-висока) цена, в сравнение с могат да осъществят в бъдеще. Тази наклонност отслабна през последните дни, само че остава мощна от историческа позиция.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР