Запасите на уран в Иран достигат 950 тона, а с

...
Запасите на уран в Иран достигат 950 тона, а с
Коментари Харесай

Запасите на уран в Иран достигат 950 тона

Запасите на уран в Иран доближават 950 тона , а с новата фабрика за центрофуги, които го обогатяват , тези ресурси ще се покачат, разяснява ръководещият нуклеарната енергетика на страната, добавяйки, че запасите от уран съвсем са се удвоили през последните няколко години , оповестява АП.

Али Акбар Салехи, началник на Иранската организация за атомна сила, разяснява в държавната телевизия, че Иран е внесъл към 400 тона така наречен " жълт кейк " уран след нуклеарната договорка от 2015 година, като усилва складовата си наличност сред 900 и 950 тона, от 500 тона.

След договорката от 2015 година Иран закупува " жълт кейк " уран от Казахстан и Русия, само че добива и личен . Договорът разрешава това, само че лимитира обогатяването на уран от Иран до 3,67%, което е задоволително, с цел да се употребява в атомна електроцентрала, само че надалеч по-малко от 90-те %, нужни за атомно оръжие.

Съединени американски щати се отдръпнаха от договорката през май и от този момент останалите страни - Русия, Китай, Германия, Франция и Англия, както и Европейският съюз договарят с Техеран, с цел да спасят съглашението с стопански тласъци и гаранции. След изтеглянето от Съединени американски щати, Иран даде обещание да усили потенциала си за обогатяване , с цел да окаже напън за осъществяване на съглашението.

 Иран осем пъти отхвърлял молба на Тръмп за среща с Рохани
Иран осем пъти отхвърлял молба на Тръмп за среща с Рохани

Иранският екип не е дал отговор на молбите

В допълнение към оповестеното продължение на покупки от Русия и други източници, Салехи разгласи, че Иран също работи по изследване, за спомагателни запаси и залежи в страната, с цел да отговори на потребностите от повече уран.

През юни, Иран разгласи, че възобновява произвеждане в " огромно " ураново оборудване , включено в нуклеарната стратегия в централния град Исфахан, като оборудването създава материали, нужни за обогатяване на уран.

Единствената нуклеарна електроцентрала в Иран в южната част на страната, благодарение на Русия е в употреба от 2011 година и изисква към 27 тона гориво годишно .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР