Запасите на Иран от обогатен до 60% уран, вече са

...
Запасите на Иран от обогатен до 60% уран, вече са
Коментари Харесай

МААЕ: Иран вече разполага с достатъчно обогатен уран за атомна бомба

Запасите на Иран от обогатен до 60% уран, към този момент са нарастнали доста над количеството, което е задоволително за нуклеарна бомба, в случай че се обогати в допълнение - това демонстрира отчет на Международната организация за атомна сила, която е конструкция към ООН.

Обогатеният до 60% уран на Иран под формата на уранов хексафлуорид се e нараснал с 12,5 кг до 55,6 кг от последния тримесечен отчет на Международната организация за атомна сила, оповестен на 30 май, се споделя в отчет на МААЕ до държавите-членки, забелязан от Ройтерс.

В същото време, както и през предходните тримесечия, МААЕ разгласява втори отчет, в който се споделя, че Иран към момента не е дал надеждни отговори за произхода на урановите частици, открити в три недекларирани обекта, които наподобява са най-вече остарели и които МААЕ проверява от години.

Въпросът за недекларираните частици е противоречив миг в договарянията за възкръсване на нуклеарното съглашение с Иран от 2015 година Иран желае следствието да бъде прекъснато, до момента в който западните сили и МААЕ упорстват, че това е обособен въпрос, за чието изясняване Иран е правно длъжен да помогне като страна по Договора за неразпространение на нуклеарното оръжие.

Разузнавателните организации на Съединени американски щати и МААЕ считат, че Иран е имал загадка, координирана стратегия за нуклеарни оръжия, която е спрял през 2003 година Иран обаче упорства, че в никакъв случай не е имал такава стратегия. Смята се, че множеството от обектите датират от към 2003 година или по-рано.

" Агенцията не е в положение да даде гаранции, че нуклеарната стратегия на Иран е мирна ", се споделя във втория отчет, което значи, че без достоверни пояснения от страна на Иран за това какво се е случило с урана, който наподобява е бил разполагаем в трите обекта, организацията не може да подсигурява, че уранът не е бил употребен за произвеждане на оръжие. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР