Запасете се с храна и вода.Очаквайте нощна проверка на документи,

...
Запасете се с храна и вода.Очаквайте нощна проверка на документи,
Коментари Харесай

Експресът Истанбул - София: Запасете се с храна и се настройте за приключение

Запасете се с храна и вода.Очаквайте нощна инспекция на документи, а може би и закъснение на границата.Безжичен интернет няма, само че има електрически контакт, а купето ще е с комфорт от 90-те години на 20 век.Настройте се за премеждие, в което Изтокът се среща със Запада. Ще пресечете граници, които наподобяват на замъци, ще се насладите на превъзходни гледки, до момента в който препускате през планините...
Пътешественикът Том Хол - разпален обожател и експерт по влаковете, споделя за пътуването си експреса Истанбул - София. Пътеписът му стигна страниците на английския " Guardian ".

Движението по ж.п. линията беше възобновено по-рано тази година. А включи маршрута в класацията си Best in Travel 2023 година Традиционно гидът предлага 30 места за пътешестване през новата година, като има за всеки по нещо - кулинарни дестинации, спокойна отмора, просветително пътешестване...

Един от най-големите мегаполиси, ситуиран на границата сред Азия и Европа, и българската столица, свързани от нощния трен, са измежду петте най-хубави преживявания в категорията " Пътешествие " за 2023 година " Конкурентните " са в Бутан, Замбия, Австралия, Канада.

Приключението във влака - 11 часа. И не се качвайте гладни

Пътуването с експреса " Истанбул - София " съчетава обичаните съставки на всяко странствуване за Том Хол - железници, криволичещи през не по този начин известни елементи на Европа, нови завършения и завръщане към безредното неспокойствие на Истанбул.

Популярността на нощните влакове пораства в цяла Европа, а и този тип превоз е щадящ за природата и климата. " Незабравимо трансгранично премеждие - помислете за пресечен от паспортни инспекции нощен сън и спирки в отдалечени, непознати градове с последна дестинация подценената и налична София ".

Пътуването продължава 11 часа - по разписание. През нощта. Когато се настаните в купето на спалния вагон, ще откриете малко бонбони, солети и вода. На борда кетъринг няма, нито на гара Халкали, която е първата точка от пътешествието с експреса. Затова е добра концепция да се запасите с храна и питиета или да хапнете авансово. Истанбул изобилства от места и кулинарно многообразие - обичайни турски специалитети и прясна риба на цена 15-20 $ (с напитката), локални закуски, саралия. На сутринта в София пътешественикът е опитал прясно изпечена баница и кафе - и на гарата, и по-късно в пекарната " Хлебар " в централната част на града.

Купетата са комфортни, функционални и климатизирани - от 90-те години на предишния век, споделя Хол. Сами ще би трябвало да подготвите спалното си долни дрехи, когато пристигна време за сън. На борда няма Wi-Fi, само че има контакт. При потребност от помощ - шефът на влака е отсреща, мъчно приказва британски, само че въпреки всичко задоволително, с цел да бъде решен всеки проблем.

Композицията потегля бързо, с цел да стигне в точния момент до границата. Преминава през географската околност Тракия. " Както и при доста други нощни влакове, които си проправят път около изоставени гари, през дремещи градове и среднощни товарни транспорти, прекъсването и тръгването са част от пътуването. Всъщност в огромна част от своя 570-километров маршрут влакът се движи по единична линия. В идеалния случай лекото люшкане ще ви приспи. Тапите за уши също оказват помощ ".

Часът е 1,30 след среднощ. Време за инспекция

Том Хол знае, че нощният експрес, пресичащ граници, не допуска спокоен сън, само че това е част от приключението. След спирка Одрин (където се намира джамията Селимие от XVI век, едно от чудесата на османската ислямска архитектура), следва граничният пункт Капъкуле - Капитан Андреево - най-натовареният сухопътен граничен пункт в Европа.

Проверката протича по следния метод - съненият пасажер слиза от влака, разхожда се по перона и се подрежда на опашка, с цел да получи щемпел в паспорта си. После изчаква всички останали да създадат същото. Когато всички паспорти са се сдобили с щемпел, следва завръщането на борда. Процедурата лишава към час, по-късно следва постепенно излизане от Турция в България и Европейски Съюз.

Оградата на сухопътната граница сред Турция и България провокира размисъл за тези, които се радват на привилегията да се движат свободно в границите на Европа, написа британецът. " Дори и през нощта тази част от пътуването подухва чувство за паника - линии от бръснеща тел и въоръжени пазачи, които следят ситуацията ".

На българска територия паспортната инспекция е друга, само че лишава също към час. На гара Свиленград граничарите се качват във влака и събират паспортите - за инспекция и щемпел.

Веднъж в България, към този момент може да се поспи - преди ранното идване в Пловдив. Древният Филипопол е най-старият непрестанно населяван град в Европа, споделя Хол, който предлага града и като междинна спирка в пътуването. Ако не - то продължава пътят към София, а пейзажът е комбинация от хълмове, гори и вода - идеалният метод да се посрещне сутринта с лекост. Може да получите и разтворимо кафе против малко турски лири.

Преди влака: Разходка в Истанбул и по какъв начин да си купите билети?

Ако разказът дотук е трогателен, следва информацията по какъв начин човек да се снабди с билети за приключението с влака Истанбул - София. Първото значимо нещо е, че онлайн резерващия няма. Цените на пътуването са съгласно купето в спалните вагони - легло в четириместно купе коства 30 $, а в двуместно - 35 $. Ако желаете пространство единствено за себе си - цената е 65 $ при резервация на гара Сиркечи в Истанбул.

Индивидуално място може да се резервира и посредством DiscoverByRail. Тогава цената е към 113 $ - само че тя включва спокойствието на авансово обезпеченото легло. Билетите се доставят до хотела ви в Истанбул.

Пътешественикът Том Хол избира посоката на придвижване да е от Истанбул към София, само че противоположният път също е вид. Цените на пътуването с кушет или спален вагон са същите, само че от БДЖ прибавят изискване - резервацията по маршрута София - Халкали - София е допустима до два месеца преди датата на пътуването.

Да се върнем на Истанбул, който съгласно Хол е идеално място за начало на всяко странствуване. Разходката в града може да стартира със джамията " Света София " - великата катедрала на римския император Юстиниан, която си остава все по този начин зашеметяващо красива и политически натоварена. " Синята джамия ", Националният археологически музей, Цистерните на Юстиниан... Ако човек има повече от ден време във величествения град - младежкият квартал Кадикьой в азиатската част на Истанбул. Сред рекомендациите е и разходка по Босфора.

Когато пристигна време за влака - пътуването стартира от централната гара Сиркечи и билетния център там. Но и самата гара си заслужава - това е историческа начална и последна точка на именития " Ориент Експрес ". Мястото е доста оживено - като че ли половината град се изсипва от метрото и се насочва към фериботите в близката гара Еминьоню. Носталгично чувство за избледнял искра носят тихите перони на равнището на основната станция спрямо претъпканите тунели, обслужващи крайградските линии. А те са нужна част от пътуването съм София - тъй като експресът потегля от друга гара - Халкали. Придвижването сред двете гари лишава към 45 минути.

Качването на пасажерите за нощния трен стартира в Халкали към час преди отпътуването. То нормално е към 20,45 ч. Викът " София! ", насочен към безметежната чакалня на гарата, е сигналът да се отправите към вагона. Има инспекция на багажа на рентген и на билетите.

София: топла баница, чаша кафе и пътуването продължава

Пристигането в София е сутринта, а още на гарата човек може да закуси с прясно изпечена баница и чаша кафе. Но по-добре да продължи към центъра на столицата, като продължение на приключението с дългата нощ и раздрания сън във влака. А и София има ккаво да предложи. Том Хол е опитал закуските в " Хлебар " и загатва пекарната. Както и " Александър Невски ", Националния природонаучен музей и Национална изложба " Квадрат 500 " - все забележителности, които " ще ви вкарат в една от най-недооценените столици в Европа ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР