Запасът на горите у нас е нараснал 3 пъти за

...
Запасът на горите у нас е нараснал 3 пъти за
Коментари Харесай

Три пъти нараснал запасът на горите у нас за последните 60 години

Запасът на горите у нас е повишен 3 пъти за интервала 1960-2020 година, а територията им се е нараснала близо 2 пъти в последните 100 години и това е с помощта на дейната лесовъдска интервенция в тях. Това стана ясно на конференцията „ Заедно за запазване на горите “, проведена през днешния ден от Браншова камара на дървообработващата и мебелната индустрия (БКДМП) в София.

„ Всички милеем за горите. Но какво знаем за тях? У нас се е наложило популисткото разбиране, че горите би трябвало да са девствени и неприкосновени, а в тях да няма никаква човешка активност. Митът за вековните гори, които би трябвало да се консервират и в тях да не стъпва човешки крайник, въобще не почива на научни данни. За да дадем думата на науката и тестваните обстоятелства, стартираме акция за запазване на горите ", съобщи по време на откриването на събитието БКДМП проф. Васил Живков. Той изрично се опълчи на налагането на избрания като " дървена мафия " във връзка с активността на двата бранша. " Не желаеме да чуваме повече, че фирмите от двата бранша са наричани дървена мафия. Няма бизнес, който да желае да си унищожи суровината “, акцентира проф. Живков.

Само за последните 20 години записаното нарастване на горския ресурс у нас е с над 30 %, което значи, че няма заплаха от изгубването на нашите гори. " Горите у нас са най-големият естествен запас. За да продължим обаче да ги управляваме вярно, е значимо също по този начин да изградим нови горски пътища и да модернизираме дърводобива “, сподели още проф. Живков.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР