Западнонилската треска е вирусна зоонозна инфекция с природноогнищен характер и

...
Западнонилската треска е вирусна зоонозна инфекция с природноогнищен характер и
Коментари Харесай

РЗИ-Варна с предупреждение за Западнонилската треска в България


Западнонилската тресчица е вирусна зоонозна зараза с природноогнищен темперамент и трансмисивен механизъм на предаване посредством захапване от комари най-вече от рода Culex, които се срещат в страната и във Варненска област.

Разпространението й зависи от биологичните особености на преносителя – комара, по тази причина най-често в Европа се записват случаи от месец юли до месец октомври с пик през август и септември. Предвид световното стопляне в последните години обаче и увеличената популация на комари, първите случаи на болестта се оповестяват още през месец май и вписване на случаи е допустимо до месец декември. Инкубационният интервал варира сред 3 и 14 дни. Резервоарите на вируса в природата са диви птици и животни. Хората се заразяват главно при захапване от комар, не се реализира предаване на инфекцията от човек на човек. Възможно е обаче пораждане на зараза при органна трансплантация и посредством преливане на кръв.

Западнонилската тресчица протича нормално леко, или умерено тежко с грипоподобни признаци, макулопапулозен обрив, увеличени лимфни възли и гастроинтестинални недоволства. При огромна част от инфектираните инфекцията може да протече безсимптомно. По-тежки неврологични форми като енцефалит, менингит или менингоенцефалит се срещат най-вече при хора в преклонна възраст над 65 години и имунокомпрометирани лица. Няма ваксина против вируса на Западнонилска тресчица. Най-важните превантивни ограничения са ориентирани към оптимално ограничение и понижаване на разпространяването на комарните популации в обитаемоте места посредством осъществяване на дезинсекционни мероприятия и надзор върху тяхната успеваемост.

Мерките, които всеки би трябвало да приложи са насочени към предотвратяване от захапване от комари. 1. Да се употребяват репеленти, да са покрити частите на тялото при престой навън (дълги ръкави и дълги панталони), изключително при изгрев и здрач, когато комарите са най-активни. 2. Добра превантивна мярка е замрежване на вратите и прозорците на домовете, както и потребление на уреди и препарати за домашна дезинсекция. 3. Да се понижат местата със застояла вода навън, защото тя е среда за размножаване на комарите – непокрити съдове с вода, разхвърлени съдове, в които се задържа дъждовна вода и локви, в които се развиват ларви на комарите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР