Западнонилската треска е вирусна зоонозна инфекция с природноогнищен характер и

...
Западнонилската треска е вирусна зоонозна инфекция с природноогнищен характер и
Коментари Харесай

РЗИ Монтана излезе с важна информация за Западнонилската треска

Западнонилската тресчица е вирусна зоонозна зараза с природноогнищен темперамент и трансмисивен механизъм на предаване – посредством захапване от комари.
Разграничават се две генетично разнообразни подгрупи варианти на вируса: вирусите от първа подгрупа са по-разпространени и се срещат в Африка, Близкия Изток, Европа и Северна Америка и са причинители на огромни епидемии вирусите от втората подгрупа, циркулиращи в Африка, са импортирани в последно време в Европа (Унгария, Румъния, Гърция). Резервоарите на вируса в природата са диви птици и животни. Хората се заразяват главно при захапване от комар (предимно комари Culex), само че е допустимо пораждане на зараза и при органна трансплантация и посредством преливане на кръв.
Инкубационният интервал на болестта варира сред 3 и 14 дни.
Западнонилската тресчица нормално протича леко, или умерено тежко, с грипоподобни признаци – температура, главоболие, изнемощялост, допустима е и появяването на макулопапулозен обрив, лимфоаденопатия, както и на гастроинтестинални разстройства. При огромна част от инфектираните инфекцията може да протече безсимптомно. По – тежки неврологични форми на заболяването като енцефалит, менингоенцефалит или менингит са редки, най-вече при хора в преклонна възраст
Лечението на болестта не е характерно, организира се симптоматична терапия.
Диагнозата на Западнонилска тресчица се слага по епидемиологични и клинични данни („ евентуален “ случай), както и лабораторно – посредством доказване на характерни антитела в периферната кръв („ евентуален “ случай) или посредством вирусна изолираност, молекулярни проби и доказване на антитела в ликвора („ доказан “ случай). Дефиницията на случай на Западнонилска тресчица, по смисъла на Наредба на Министерство на здравеопазването №21 за реда и метода за регистрация, съобщаване и доклад на заразните заболявания в страната може да бъде забелязана тук.
Треска „ Западен Нил “ е сезонно заболяване. Разпространението му зависи от биологичните особености на живия преносител – комара. За Европа, времето, през което най-често се записват случаи е от юли до октомври, с пик през август – септември. През последните години първите случаи на болестта се оповестяват още през месец май, а вписване на случаи се среща и до месец декември.
Няма ваксина против вируса на Западнонилската тресчица.
Най-важните превантивни ограничения са ориентирани към оптимално ограничение на разпространяването на комарите в обитаемоте места посредством осъществяване на дезинсекционни мероприятия и непрекъснат надзор върху тяхната успеваемост.
Мерките, които всеки може да приложи, би трябвало да бъдат насочени към предотвратяване от захапване от комари. Много комари са най-активни при изгрев и здрач. Хората би трябвало да употребяват репеленти, както и да са с покрити елементи на тялото, когато са на открито (дълги ръкави и крачоли на панталони). Замрежването на порти и прозорци на домовете, както и потреблението на уреди и препарати за домашна дезинсекция също е добра превантивна мярка.Важно е да се понижат местата със застояла вода на открито, защото тя е среда за размножаване на комарите – да не се оставят непокрити съдове с вода през летния сезон, налична за комарите; вода, която не е покрита да се подменя (басейни, шадравани); да не се разхвърлят безсистемно съдове, в които може да се задържа дъждовна вода, в която се развиват ларви на комари; дребни водоеми (локви, разливи край чешми), в случай че нямат стопанско значение – да се отстраняват посредством отточване или за засипване.
Във връзка с инструкции на НЦЗПБ за навременното образуване и използване на дезинсекционни мероприятия за надзор на комарните популации в страната, настъпващия сезон и предстоящо повишение численността на гризачи, кърлежи и инсекти преносители на редица заразни болести при хората -Лаймска борелиоза, Марсилска тресчица, Туларемия, хеморагични тресчици и други, и на съображение Методично напътствие №4/02.12.2003г. за битка с иксодовите кърлежи;Наредба №1/05.01.2018г. за изискванията и реда за осъществяване на стерилизация, дезинсекция и дератизация е издадено наставление за осъществяване наложителни хигиенични и противоепидемични ограничения на 11 общини в област Монтана.
Копия от Протоколите от осъществените ДДД обработки в осъществяване на общинската Програма за битка с кърлежите и комарите се показват в РЗИ-Монтана ежемесечно за интервала март-ноември.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР