Западните страни се възползваха от срещата на Г-20, за да

...
Западните страни се възползваха от срещата на Г-20, за да
Коментари Харесай

Измененията са неизбежни. Защо лидерите на Запада решиха да дружат с Китай

Западните страни се възползваха от срещата на Г-20, с цел да възобновят връзката с китайския президент Си Цзинпин. За няколко дни той се срещна с водачите на Съединените щати, Европа и Австралия и беше убеден в откровеното си предпочитание да бъдат другари. Системата на интернационалните връзки се трансформира необратимо. Кой ще завоюва от това?

Двойна тактика

Стратегията за национална сигурност на Съединени американски щати споделя, че КНР е проблем, само че с китайците би трябвало да се поддържа връзка, а не да се бие. Друго нещо е Русия: тя е опасност, против която би трябвало да се борят. В същото време доближаването сред Москва и Пекин може да послужи като непреодолима спънка пред американската надмощие, както военна, по този начин и икономическа. Следователно това би трябвало да се предотврати.

Русия не крие интереса си към съюз с Китай. През 2021 година взаимният търговски оборот съвсем доближи 147 милиарда $, като през първите шест месеца на 2022 година той набъбна с 29 % по отношение на същия интервал на предходната година. Водят се договаряния за консолидиране на ЕАИС в програмата „ Един пояс, веднъж “. Китай се дистанцира от антируската изразителност в Съвета за сигурност и Общото заседание на Организация на обединените нации, в това число претенции за репарации на Киев. На собствен ред Москва поддържа Пекин, когато конгресменът Нанси Пелоси отлетя за Тайван, като по този метод наруши правилото на един Китай.

Въпреки това, най-старият англоезичен вестник в Хонконг, „ Саут Чайна Морнинг Пост “ разгласява публикация на 8 ноември, в която се показва, че ориста на света зависи от съдействието сред Съединените щати и Китай. Възможният съюз беше наименуван " Групата на двама ". В началото на века Вашингтон към този момент предложи това на Пекин, само че китайците не желаеха да членуват в тази двойка.

Тъй като Китай стана по-силен, Съединени американски щати започнаха да се опасяват от ден на ден за своите стратегически ползи. По-нататъшната борба заплашва с финален колапс на " отслабващия демократичен интернационален ред ", което ще донесе непотребен " безпорядък и неустановеност ", счита вестникът. Следователно концепцията за „ Групата от двама “ е по-актуална от всеки път.

Историческа среща

Си Цзинпин и Джо Байдън се срещнаха в Индонезия в навечерието на срещата на Г-20. Американският президент сподели, че той и страната му постоянно са отворени за контакти. На собствен ред ръководителят на Китай означи, че сегашните връзки сред Пекин и Вашингтон не дават отговор на упованията нито на китайците и американците, нито на интернационалната общественост, тъй че те би трябвало да бъдат изведени на ново равнище.

В същото време той акцентира, че Китай ще продължи самостоятелна външна политика, в това число ориентирана към отбрана на системата на интернационалните връзки, в основата на която е Организация на обединените нации. В света има задоволително място както за развиването на Китай и Съединени американски щати, по този начин и за взаимния им разцвет, акцентира Си. И той високо оцени думите на Байдън, че Вашингтон не се стреми да разпали нова студена война, да промени политическата конструкция на КНР, а също по този начин признава Тайван за част от Китай. Сякаш в символ на признателност за това той увери, че няма да протяга ръка на открития международен ред, да провокира американците и още повече да се пробва да заеме мястото им.

В същото време китайският водач предложи от отвод от борбата по линията на " демокрацията против авторитаризма ". Според него и в Китай, и в Съединени американски щати има народна власт с национална специфичност. И двете системи са несъвършени и се нуждаят от непрекъснато развиване.

Беше наранена и украинската рецесия. Си се надява, че Съединени американски щати и Европейски Съюз ще влязат в пълностоен разговор с Русия. Китайският водач и американският президент взаимно оповестиха недопустимостта на потреблението на нуклеарни оръжия в Украйна и опасността от тяхното потребление.

Един от главните резултати от срещата беше решението за изпращане на ръководителя на Държавния департамент Антъни Блинкен в Пекин. Това сподели пред кореспонденти китайският външен министър Ван Йи. Ще бъдат основани и взаимни работни групи по финансови, търговско-икономически въпроси.

Не единствено Америка

След това Си беседва с френския президент Еманюел Макрон. И двамата се изрекоха в интерес на скорошно преустановяване на огъня в Украйна, като приканиха страните в спора да договарят и се застъпиха за взаимно решение на проблемите, свързани с енергийната и продоволствената сигурност. Освен това Пекин предложения Париж да разшири съдействието в региона на нововъведенията и технологиите.

Германският канцлер Олаф Шолц уточни значимостта на изказването на водачите на Китай и Съединени американски щати за недопустимостта на потреблението на нуклеарно оръжие в Украйна. Това е алена линия, която не би трябвало да се минава. В началото на ноември Шолц се срещна със Си в Пекин и му даде обещание, че Германия ще помогне за доближаването на Китай с Европа.

За първи път от шест години се организираха диалози сред водачите на Китай и Австралия. Напоследък връзките сред страните не са лесни – поради присъединяване на Канбера във военния съюз АУКУС (със Съединени американски щати и Великобритания), както и в четиристранния разговор за сигурност (КУАД) със Съединени американски щати, Индия и Япония. Въпреки това, в коридорите на Г-20, министър-председателят Антъни Албанезе „ разиска прелестно “ търговски и консулски въпроси със Си, като означи, че има разлики, само че те могат да бъдат решени. Си се съгласи и акцентира, че компликациите не са това, което човек би желал при взаимоотношение с Австралия.

Дипломатически канал

Експертите считат, че Китай е подготвен да сътрудничи. Глобалните играчи усещат възходящото напрежение - и това не се харесва на никого.

„ В обозримо бъдеще Пекин няма да може да съгласува своите стопански и политически качества, с цел да се опълчи на Съединените щати. Липсват му лични технологии, а пандемията от ковид също оказа негативно влияние. Западът също схваща, че няма да бъде в положение да устои на ескалацията на спора с Китай. Страните се надяват да открият взаимноизгодно съдействие ", споделя Андрей Виноградов, основен теоретичен помощник на Института по източни проучвания на РАН.

Според Фьодор Лукянов, основен редактор на списание „ Русия в световните въпроси “, до момента в който главните събития се развиват в Европа, същинската огромна игра ще се разиграе в Азия с присъединяване на Съединени американски щати и Китай. „ Съперничеството не е изчезнало, само че има разнообразни етапи – в този момент следим стопляне “, сподели специалистът.

Преустройството на света е почнало от дълго време, едвам в края на февруари всичко внезапно се форсира, считат специалистите. Москва не е в положение да попречи на доближаването на Запада с Китай, само че този развой е толкоз комплициран, че е малко евентуално да бъде приключен.

" Западът желае съдействието с Китай да бъде преференциално и Пекин няма какво да завоюва от това. По-специално, на китайците не се дават съвременни технологии, неразрешено им е да купуват европейски компании. При този сюжет доближаването може да бъде единствено краткотрайно “, изяснява политологът Сергей Марков.

До средата на XXI век Китай се надява да се отърве от статута на международна фабрика, само че да резервира икономическото си водачество. За да създадем това, би трябвало да образова личен висококвалифициран личен състав, кадърен да ръководи предприятия в разрастващите се страни и да основава технологии на бъдещето. Важна роля за това играе програмата „ Един пояс, веднъж “, към която ЕАRС желае да се причисли.

Освен това американската система на власт е проектирана по подобен метод, че президентът да може да признае териториалната целокупност на КНР, а конгресмените, в това число тези от неговата партия, ще продължат да поддържат сепаратистите в Тайван. В последна сметка единствено преди два месеца Съединени американски щати отделиха 4,5 милиарда $ за защитата на острова.

Всичко това значи, че Пекин няма да се причисли към антируските наказания и няма да гласоподава срещу Москва в Организация на обединените нации, даже в случай че всички западни водачи нарекат Си собствен другар. Междувременно икономическият център ще продължи да се измества от Запад на Изток – и там Русия ще откри място за себе си като сътрудник на Китай.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР