Западните страни са изправени пред дилема преди днешното откриване на

...
Западните страни са изправени пред дилема преди днешното откриване на
Коментари Харесай

Западът предлага резолюция на ООН, критикуваща Китай

Западните страни са изправени пред алтернатива преди днешното разкриване на Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида: дали да се опълчват против нарушаването на човешките права в китайския район Синцзян, рискувайки да не реализиран триумф, или да пропуснат най-хубавата си опция от години да потърсят отговорност от Пекин, написа Ройтерс, като се базира на дипломатически източници, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според отчета на правозащитната организация на Организация на обединените нации, оповестен на 31 август, Китай " случайно и дискриминационно “ задържа представители на уйгурското малцинство, както и други мюсюлмани в Синцзян, и това би могло да съставлява " закононарушение против човечеството “. Пекин изрично отхвърли обвиняванията.

Западни дипломати са споделили пред Ройтерс, че група демократични страни обмислят разнообразни разновидности, в това число и резолюция за Китай за първи път в 16-годишната история на съвета. Този ход може да задейства и механизъм за следствие. Някои от страните смятат, че тук е заложен моралният престиж в областта на човешките права, който Западът си извоюва с приемането на Всеобщата декларация за правата на индивида през 1948 година.

" Ако болшинството реши, че не си коства да се подхващат дейности, свързани с оповестените в отчета нарушавания, това ще значи, че универсалната визия за човешките права е застрашена, а правовият ред – отслабен “, е декларирал пред Ройтерс западен посланик. Той е допълнил, че сега се водят " дейни диспути “ за възможни следващи дейности. " Бездействието си има цена, също както и действието, а и несполучливият опит за деяние “, е споделил различен западен посланик, поискал анонимност.

Правозащитни организации упрекват Пекин в нарушавания на човешките права на уйгурите, които са главната мюсюлманска етническа група в западния район Синцзян и наброяват към 10 милиона души. В петък китайският дипломат в централата на Организация на обединените нации в Женева Сюй Чън съобщи, че Китай няма да си сътрудничи с Върховния комисариат на Организация на обединените нации по правата на индивида, определяйки отчета му от 31 август като " противозаконен и недействителен ". " Не можете… да ни вредите, като в същото време се радвате на общо съдействие с нас ", сподели пред публицисти Сюй Чън, представен от Ройтерс.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР