Западните страни пазят положителни спомени за бившия съветски лидер Михаил

...
Западните страни пазят положителни спомени за бившия съветски лидер Михаил
Коментари Харесай

Байдън: Горбачов рискува кариерата си заради един по-безопасен свят

Западните страни пазят позитивни мемоари за някогашния руски водач Михаил Горбачов поради ролята му за разрешаване на нуклеарното напрежение сред Съединените щати и Съветския съюз през 80-те години на предишния век, както и поради заслугите му за рухването на Желязната завеса, разяснява английският вестник " Гардиън ".
Прочетете още
Михаил Горбачов беше на 91 години. Той ще бъде заровен в Новодевическото гробище в Москва до брачната половинка си Раиса.

След кончината на Горбачов на 91-годишна възраст западни водачи незабавно показаха почитта си към личността му.

Американският президент Джо Байдън акцентира, че Михаил Горбачов е " рискувал кариерата си " за реализиране на друго бъдеще като резултатът е бил " по-безопасен свят и по-голяма независимост за милиони ".



Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш написа в обществената мрежа Туитър, че е надълбоко тъжен поради гибелта на Михаил Горбачов. Той беше уникален общественик, който промени хода на историята, акцентира Гутериш.

Реакцията на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също беше в Туитър. Там тя уточни, че Горбачов е бил почитан и благонадежден водач, който е изиграл основна роля за слагането на завършек на Студената война и за свалянето на Желязната завеса, отваряйки пътя за свободна Европа.

Британският премиер Борис Джонсън изрази възхищение от смелостта и честността, показани от Горбачов за намиране на спокойно решение на Студената война.

Привързаността на Горбачов към мира в Европа промени хода на историята, написа също в Туитър френският президент Еманюел Макрон, представен от ТАСС.

Бившият американски държавен секретар Хенри Кисинджър съобщи за Би Би Си, че Горбачов, че бъде запомнен като човек, който е почнал исторически трансформации в интерес на цялото човечество и на съветския народ, само че не е съумял да приложи визията си до дъно.

Друг някогашен държавен секретар на Съединените щати - Кондолиза Райс акцентира, че без Горбачов е щяло да бъде невероятно Студената война да бъде завършена по кротичък метод.



Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви и че съветският президент Владимир Путин изрича откровените си съболезнования за гибелта на Горбачов.

През 1985 година Михаил Горбачов става най-младият общоприет секретар на комунистическата партия на Съюз на съветските социалистически републики. Тогава е на 54 години. Той отпуска държавния надзор върху медиите, дава частична независимост на предприемачеството, освобождава доста политически пандизчии и изгнаници. Той затопля връзките със Съединени американски щати и Западна Европа, редуцира нуклеарния боеприпас, извежда войските от Афганистан.

Тези дейности след това водят до пораждане на парламентаризма в страната му, рухване на Берлинската стена, събаряне на комунистическите диктатури в Източна Европа и до разформироване на Съюз на съветските социалистически републики.

През 1990 година Горбачов получава Нобеловата премия за мир.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР