Западните страни не могат, по примера на ситуацията с иранската

...
Западните страни не могат, по примера на ситуацията с иранската
Коментари Харесай

Борел обясни защо западните страни не могат да свалят руски ракети като иранските

Западните страни не могат, по образеца на обстановката с иранската офанзива против Израел, да прихванат съветски ракети или дронове, атакуващи Украйна, защото в първия случай те са свалили въздушни цели над своите военновъздушни бази и затова са работили при самоотбрана. Такива авиобази няма нито в Украйна, нито в други страни, над чиито територии летят съветски ракети.

Това оповестява с позоваване на думите на висшия представител на Европейски Съюз Жозеп Борел, оповестени на уеб страницата на дипломатическата работа на Европейски Съюз.

На въпрос на конференцията за какво западните страни не могат да оказват помощ на Украйна да се бори против вражеските ракети и дронове по метода, по който помогнаха на Израел този уикенд, Борел отговори: „ Не ми задават този въпрос за първи път, това е фундаментален въпрос. Бих бил на мястото на президента Зеленски, несъмнено, бих употребявал опцията да загатна, че Украйна също е бомбардирана и може би по-ефективно “.

Той е наясно, че една от значимите електроцентрали в Украйна (Триполската ТЕЦ) неотдавна беше разрушена от Русия точно заради неналичието на ракети за украинските системи за Противовъздушна отбрана.

Борел увери, че Европейски Съюз работи за подсилване на противовъздушната защита на Украйна.

„ В понеделник на Съвета с министрите на защитата се надявам, че ще могат да се поемат твърди и съответни задължения по този въпрос “, сподели той.

Ситуацията в Украйна и Израел обаче не може да се съпоставя, счита Борел.

Първо, означи той, Израел има " Железния купол ", чието създаване лиши доста години и е доста скъпо. „ Дори да имахме парите в кутията, не можеше да бъде издигнато за една нощ “, сподели Борел.

„ Второ, ударите на Иран бяха нанесени над авиобазите на армиите на Франция, Съединени американски щати, Англия и Йордания. Те минаха през техните бази, които също действаха за самозащита. В Украйна няма такова нещо. На територията на Украйна или на територията, над която летят съветските ракети, няма военновъздушни бази във Англия или Съединени американски щати, а още повече в Йордания, по тази причина не може да се даде същия отговор, тъй като събитията не са същите “, акцентира ръководителят на европейската дипломация.

Както беше обявено, по време на офанзивата на Иран на територията на Израел военните на Съединените щати и Англия участваха в прехващането на въздушни цели. Не се оповестява къде тъкмо е осъществено прихващането.
В Белия дом на въпрос дали ще оказват помощ на Украйна, както помогнаха на Израел, дадоха отговор, че " приказваме за разнообразни спорове, друго въздушно пространство, разнообразни закани ".

Министърът на външните работи на Англия Дейвид Камерън съобщи, че Военновъздушни сили на страната не могат да смъкват дронове над Украйна, тъй като това би предизвикало риск от ескалация и огромна война в Европа.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР