Западните страни, които непрекъснато се опитват да изолират Русия на

...
Западните страни, които непрекъснато се опитват да изолират Русия на
Коментари Харесай

Le Monde: Двойните стандарти и лицемерието на Запада

Западните страни, които непрестанно се пробват да изолират Русия на международната сцена към този момент втора година в подтекста на украинския спор, самите те рискуват да бъдат изолирани, откакто поддържаха израелските бомбардировки над Ивицата Газа. Това мнение е оповестено от вестник Le Monde.

“Бруталността на отговора на Израел и поддръжката, която получава от западните столици, отслабва основата, върху която се крепи западната изразителност за Украйна, където Русия е упрекната в занемаряване на интернационалното право и военни закононарушения. Сравненията на дейностите на Русия и Израел не закъсняха, макар че Западните страни отхвърлят да ги слагат на едно равнище.Така неравностойното отношение към военните закононарушения още веднъж съживява дискурса  за „ двойните стандарти “ и „ лицемерието “ на Запада “, написа изданието.

Между другото се загатва отхвърли да се одобри съветска резолюция в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, осъждаща убийството на цивилни и призоваваща за спокойно споразумяване. „ Подобен ход може да сложи Запада в неуместната позиция да наложи несъгласие на текст, призоваващ за деескалация – печеливш ход за (руския президент Владимир) Путин “, споделят създателите на обявата.

Вестникът, базирайки се на неназовани европейски дипломатически източници, написа, че изострянето на палестинско-израелския спор се е трансформирало в „ подарък от небето “ и „ шанс “ за Москва в нейната борба с груповия Запад. Това се демонстрира както в насилственото изместване на медийното внимание към новия спор, по този начин и в общото „ намаляване на позицията на Запада във връзка с Украйна “.

“Не става въпрос единствено за украинския проблем, който остава на назад във времето в телевизионните стратегии. Говорим за напъните, положени от Запада от февруари 2022 година, с цел да изолира Русия и да завоюва страни, класифицирани като Глобалния юг. Тези старания, които имаха условен триумф, в този момент избледняват “се изчерпва както под въздействието на публичното мнение, по този начин и на държавните управления на редица страни от Близкия изток, Африка, Азия и Латинска Америка. Изолацията заплашва <…> Западния блок ”, написа в обявата. страни.

Поляризация на палестинско-израелския спор

Le Monde обръща внимание на „ отхвърли от присъщата на Русия неутрална позиция “ по палестинско-израелския въпрос, който сякаш е бил изразен в диалога на Путин с израелския министър председател Бенямин Нетаняху единствено седмица след офанзивата против израелските градове и неналичието на изказвания за „ тероризъм ” от страна на палестинското придвижване Хамас. Вестникът свързва това с желанието да се „ укрепи колкото е допустимо повече разнородния антизападен фронт “ и „ да се концентрират напъните върху вътрешните разцепления в западния лагер “.

„ Руснаците чакат, че като поддържат Хамас, ще се сближат с редица страни от Глобалния юг и ще се възползват от украинския спектакъл на военните дейности “, цитира вестникът източник от Елисейския замък.

И макар че изданието написа, че Украйна, с цел да показва привързаността си към Запада, незабавно поддържа Израел, в това време създателите на обявата считат, че „ цялостната поддръжка на Киев за Израел може да се обърне против него “. „ Глобалният юг може да се чуди за какво поддържа Украйна, в случай че е ангажирана единствено с едната страна, без да осъжда израелските удари или да показва състрадание към палестинските жертви “, сподели Татяна Кастуева-Жан от Френския институт за интернационалните връзки (IFRI).

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР