Западните сили заявиха днес, че няма да се намесват и

...
Западните сили заявиха днес, че няма да се намесват и
Коментари Харесай

Западът отказва да посредничи в преговорите за правителство в Косово

Западните сили обявиха през днешния ден, че няма да се намесват и да посредничат сред двете косовски партии, спечелили най-вече гласове на изборите, които още не са съумели да реализират съдружно съглашение, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Посолствата на Франция, Германия, Италия, Англия и Съединени американски щати издадоха взаимно известие, че не поддържат никоя обособена партия и " няма да се замесват в ходатайство ".

" Насърчаваме всички политически сили в Косово да се концентрират върху стремежите на народа в Косово ", се споделя в известието.

След неуспеха на договарянията за коалиция в понеделник лявото придвижване Самоопределение, което се класира първо на предварителните избори на 6 октомври, заяви на страницата си във Facebook, че се е договорило с дясноцентристкия Демократичен съюз на Косово /ДСК/ да се срещнат с посланиците на западните страни и с ръководителя на задачата на Европейски Съюз в Косово.

Лидерът на Самоопределение Албин Курти, който бе номиниран за идващ министър председател, не съумя да сформира държавно управление поради различия с ДСК кой да бъде избран за нов президент след приключването на мандата на настоящия държавен глава Хашим Тачи през 2021 година ДСК желае също поста ръководител на Народното събрание, който бе ангажиран от Глаук Конюфца от Самоопределение на учредителното съвещание на Народното събрание през декември.

Партията на Курти завоюва 29 места в 120-местния парламент, а Демократичният съюз на Косово - 28. Курти би трябвало да образува държавното управление до 4 февруари, в противоположен случай може да бъдат оповестени нови предварителни избори.
За да избегне държавно управление на малцинството, Курти ще се нуждае и от поддръжката на по-малки партии. Според косовската конституция в кабинета би трябвало да влезе и един представител на сръбското етническо малцинство. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР