Западните санкции срещу Русия имат огромни икономически последици. Много компании

...
Западните санкции срещу Русия имат огромни икономически последици. Много компании
Коментари Харесай

Всичко в Русия поскъпва, работните места се топят, изтичат мозъци в чужбина

Западните наказания против Русия имат големи стопански последствия. Много компании са лимитирали или изцяло прекратили активността си в страната. Сега Русия подхваща разнообразни ограничения за противопоставяне, като се пробва да понижи неподходящото влияние върху бизнеса в страната.

Кметът на Москва Сергей Собянин се притеснява, че към 200 000 работни места ще бъдат изгубени единствено в съветската столица. За да смекчат последствията от безработицата, управляващите утвърдиха стратегия за помощи в размер на 38 милиона евро.

Средствата са предопределени най-вече за руснаци, които са работели за задгранични компании, които краткотрайно са прекратили активността си или са решили да изоставен Русия, изясни Собянин. Една от главните цели на програмата е да финансира преквалификацията на тези хора.

Управителят на централната банка в Русия Елвира Набюлина изясни, че съветската стопанска система не може постоянно да живее за сметка на финансовите си запаси и е време да се преориентира в изискванията на интернационалните наказания. Тя разгласи потребността от структурни промени и нов бизнес модел.

Подготвят се правни дейности против наложеното от Запада блокиране на съветското злато и на валутните запаси. Международните наказания са замразили към 300 от общо 640 милиарда $ в злато и валутни запаси, написа DW.

Почти всичко в Русия е поскъпнало от началото на войната в Украйна - от захар и зеленчуци до смарт телефони и облекла. Пред съветската стопанска система стои още едно предизвикателство - да възвърне IT бранша си, който освен беше съществено обиден от изтеглянето на интернационалните компании от пазара, само че и пострада от голямо приключване на мозъци.

Според прогнозите съветската стопанска система ще претърпи голям спад вследствие на глобите. Американската банка JPMorgan предвижда, че брутният вътрешен артикул може да се свие с 20% във второто тримесечие.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР