Западните правителства настояват компаниите за социални медии да премахнат подкрепяните

...
Западните правителства настояват компаниите за социални медии да премахнат подкрепяните
Коментари Харесай

„Файненшъл Таймс“: Технологични гиганти попаднаха в информационна война между Запада и Русия

Западните държавни управления упорстват фирмите за обществени медии да отстранен подкрепяните от Русия медии от своите платформи, защото огромните компании са въвлечени в осведомителната война, която бушува след решението на съветския президент Владимир Путин да нападне Украйна.

Притежаваната от Мета-Фейсбук и китайската видеоплатформа ТикТок в понеделник оповестиха, че ще блокират достъпа до Russia Today и Sputnik в Европейски Съюз, след искане от страна на блока, предопределени да блокират проруската агитация.

Ръководителят на световните въпроси Ник Клег в Мета, съобщи, че Facebook е получил претенции от редица други държавни управления и ще „ работи в тясно съдействие “ с тях по въпроса.

Опитите на фирмите за обществени медии да отстранен дезинформация и да употребяват инспекции на обстоятелства бяха упрекнати в цензура от Русия, която стартира да лимитира достъпа до Facebook в страната и заплаши да направи същото в YouTube.

Насрещните искове за войната в Украйна сложиха фирмите на геополотическата питка за въздействие, като се има поради, че дават информация на милиарди консуматори.

Урсула фон дер Лайен съобщи в неделя, че възнамерява „ забрани в Европейски Съюз на медийната машина на Кремъл “, че не е ясно по какъв начин ще бъде наложена политиката. „ Разработваме принадлежности за възбрана на тяхната токсична и нездравословна дезинформация в Европа “, разгласи ръководителят на Европейската комисия.

Министър-председателите на Естония, Латвия, Литва и Полша подписаха взаимно писмо, ориентирано до ръководителите на Meta, Гугъл, YouTube и Twitter, с искане за угнетяване на съветските държавни медии в техните платформи.

По време на позвъняване в неделя, европейският комисар по вътрешните пазари Тиери Бретон прикани основния изпълнителен шеф на Гугъл Сундар Пичай и Сюзан Войчицки от YouTube да обмислят възбраните и да актуализират изискванията си за обслужване, с цел да подсигуряват, че „ военната агитация “ в никакъв случай не се появява като „ целесъобразно “ наличие за потребителите.

YouTube в Гугъл към момента не са дали отговор дали възнамеряват да блокират излъчването на RT и Sputnik в Европейски Съюз.

Twitter, която последната седмица слага на пауза на рекламата в Русия и Украйна, в понеделник съобщи, че ще етикетира наличието от съветските медийни текстове – нещо, което Фейсбук и YouTube основават от няколко години, както и видимостта на наличието.

Той отхвърли да разяснява дали ще блокира изцяло RT и Sputnik в сходство с настояването на Европейски Съюз. Миналата седмица Twitter сподели, че е наясно, че е „ стеснен за някои хора в Русия “.

И YouTube, и Фейсбук блокираха достъпа в Украйна до RT и няколко други поддържани от страната издания през уикенда след искане на украинското държавно управление.

Платформите също по този начин стопираха опцията на съветските държавни медийни канали да пускат реклами на своите платформи или да вършат пари от реклами, които се демонстрират паралелно със наличието, което основават.

Гугъл в неделя реши да блокира изтеглянията на приложението RT на украинска територия. Microsoft отиде по-далеч в понеделник, блокирайки изтеглянията на приложението RT в своя магазин за приложения за Windows по целия свят, както и наличието на RT и Sputnik от своя уеб страница MSN, базирайки се на решението на Европейски Съюз.

Социалните медийни платформи, които се показаха като политически неутрални, само че ангажирани с демократичната независимост на словото, от дълго време се борят да предотвратят манипулирането на техните платформи в осведомителната война. Това включва загадка активност от ферми за тролове и ботове, ръководени от съветското държавно управление, едно от най-активните участници в пространството.

Фейсбук разгласи премахването на дребна акция за дезинформация късно в неделя, която употребява измислени лица за разпространяване на антиукраински известия и беше обвързвана с предходна съветска интервенция по дезинформация.

Потенциалното унищожаване на държавните медии ще означи нова граница за платформите на обществените медии, които са склонни да се концентрират върху премахването на секрети интервенции, а не на какъвто и да е вътрешен агитационен уред.

Освен това крие риск Русия да изгони европейските медии от Украйна, откакто затвори московското бюро на Дойче Веле този месец в отговор на отхвърли на Германия да позволи излъчването на RT.

RT е наличен за повече от 120 милиона европейски фенове, съгласно уеб страницата му, и има 6,3 милиона и 4,6 милиона почитатели надлежно във Фейсбук и YouTube. Неговият испаноезичен YouTube канал, който има близо 6 милиона клиенти, е един от най-гледаните испански канали в YouTube, съгласно откриватели от компанията за разбор на данни Omelas.

Маргарита Симонян, основен редактор на RT, сподели в обява в приложението за обществени медии Telegram, че ходът за възбрана на RT „ няма НИЩО общо с задачата за прекъсване на военната интервенция в Украйна “.

Или считат, че Путин ще промени мнението си за спасяването на рускоговорящото население в Украйна или прекъсването на разпространяването на НАТО без предаванията на RT на британски, френски или испански? добави тя.

Вера Юрова, заместник-председател на Европейската комисия, сподели, че дейностите, предприемани от обществените платформи, са „ незадоволителни “ и би трябвало да включват и забрани, като също по този начин да подсигуряват, че техните логаритми покачват по-надеждно наличие.

В Съединени американски щати Марк Уорнър, ръководител на комисията по разузнаването на Сената, написа писма до Фейсбук и Гугъл, както и до Twitter, TikTok и Telegram, призовавайки ги да „ заемат нараснала позиция към употребата “ на техните платформи.

Алекс Стамос, шеф на Станфордската интернет обсерватория и някогашен основен чиновник по сигурността на Фейсбук, сподели в Twitter: „ Уместно е американските компании да избират страна в геополитически спорове и това би трябвало да е елементарно.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР