Западните оръжия, които се наливат в Украйна, помогнаха да се

...
Западните оръжия, които се наливат в Украйна, помогнаха да се
Коментари Харесай

Русия все още не е успяла да забави западния оръжеен експрес към Украйна

Западните оръжия, които се наливат в Украйна, помогнаха да се притъпи първичната атака на Русия и наподобява, че ще играят централна роля в идната, евентуално решаваща борба за оспорвания украински район Донбас. И въпреки всичко съветските военни не съумяват изключително да спрат това, което се трансформира в исторически оръжеен експрес.

Доставките от Съединени американски щати са все по-големи: над 12 000 оръжия, предопределени за поразяване на бронирани транспортни средства, към 1400 ракети " Стингър ", изстрелвани от рамо, за събаряне на самолети и над 50 милиона муниции, наред с доста други неща. Десетки други страни усилват общия брой на доставките си.

Администрацията на Байдън приготвя още един, по-разнообразен пакет за военна поддръжка, евентуално на обща стойност 750 млн. $, който ще бъде разгласен скоро, съобщи предходната седмица почитан чиновник на защитата на Съединени американски щати. Той приказва при изискване, че ще остане неизвестен, тъй като става дума за проекти, които към момента не са обществено оповестени. Допълнителната помощ е знак, че администрацията има намерение да продължи да уголемява поддръжката си за военните старания на Украйна.

Тези въоръжения помогнаха на незадоволително въоръжената украинска войска да опровергае прогнозите, че бързо ще бъде победена от Русия. Те частично изясняват за какво армията на съветския президент Владимир Путин се отхвърли, най-малко към този момент, от опита си да превземе столицата Киев и се концентрира върху борбата за Източна и Южна Украйна.

Американски чиновници и анализатори имат доста пояснения на това за какво руснаците имат толкоз дребен триумф в пресичането на доставките на западните оръжия, които се движат по суша от прилежащите страни, в това число Полша. Една от евентуалните аргументи е неуспехът на Русия да завоюва цялостен надзор над небето на Украйна, което лимитира потреблението на въздушната ѝ мощност. Освен това руснаците изпитват усложнения с обезпечаването на оръжия и доставки за личните си войски в Украйна.

Някои споделят, че казусът на Москва стартира от Русия.

" Краткият отговор на въпроса е, че те са епично некомпетентна войска, която се управлява неприятно от самия връх ", споделя Джеймс Ставридис, пенсиониран адмирал от военноморските сили на Съединени американски щати, който беше командващ силите на НАТО в Европа от 2009 до 2013 година

Руснаците са изправени и пред на практика спънки. Робърт Г. Бел, дълготраен чиновник на НАТО, а в този момент професор в Школата по интернационалните връзки " Сам Нън " към Техническия университет на Джорджия, съобщи, че пратките могат да бъдат скрити или замаскирани по метод, който да ги направи неуловими за руснаците, " в случай че нямат шпионска мрежа на място ", която да откри придвижването на конвоите.

" Не е толкоз елементарно да се спре този поток от помощи, колкото наподобява ", споделя Стивън Бидъл, професор по интернационалните и публични въпроси в Колумбийския университет. " Такива неща като муниции и ракети могат да бъдат превозени с камиони, които наподобяват като всички останали камиони, обслужващи комерсиалната мрежа. Камионите, пренасящи муниции, които руснаците желаят да спрат, са единствено дребна част от доста по-голям поток от артикули и търговия, който се движи в Полша и Украйна и през границата. Така че руснаците би трябвало да намерят игла в доста огромна купа сено, с цел да унищожат оръжията и боеприпасите, които търсят, и да не хабят оскъдните си муниции за камиони, цялостни с хартия за принтери, бебешки пелени или кой знае какво. “

Дори с тази западна помощ не е несъмнено дали Украйна в последна сметка ще надделее против по-големите съветски сили. Администрацията на Байдън дефинира граница за ангажирането на американски войски във войната. Тя избра да провежда интернационално наказание и стопански наказания, да даде разследваща информация, да укрепи източния фланг на НАТО, с цел да възпре по-широка война с Русия, и да подарява оръжия.

В средата на март съветският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков съобщи, че доставките на оръжие ще бъдат взети на прицел.

" Предупредихме Съединените щати, че наливането на оръжия в Украйна от редица страни, както е проведено от тях, е освен рисков ход, само че и деяние, което трансформира съответните конвои в законни мишени'', сподели той в телевизионно изявление.

Но до момента руснаците наподобява не придаваха огромно значение на пресичането на потока от оръжия, може би тъй като съветските военновъздушни сили гледаха да не летят над Украйна, с цел да търсят и нападат конвои с доставки. Досега те нанасяха удари по стационарни обекти като хранилища за оръжие и горива, само че с стеснен резултат.

Миналата седмица руснаците оповестиха, че са унищожили четири ракетни установки С-300 " земя-въздух ", предоставени на Украйна от неуточнена европейска страна. Словакия, член на НАТО, която граничи с Украйна, подари предходната седмица тъкмо такава система, само че отхвърли тя да е била унищожена. Преди седмица съветското министерство на защитата заяви, че ракети с отдалечен обхват са били употребявани за поразяване на два украински склада за муниции.

Със усилване на сраженията в Донбас и може би по крайбрежния кулоар към анексирания от Русия Кримски полуостров Путин може да се почувства заставен да нанесе по-силен удар по канала за доставка на оръжия, който украинският президент Володимир Зеленски назова жизненоважен за оцеляването на нацията му.

Междувременно съвсем всеки ден идват смайващи по размер и подбор военни доставки.

" Обхватът и скоростта на нашата поддръжка за облекчаване на отбранителните потребности на Украйна са невиждани ", съобщи представителят на Пентагона Джон Кърби. Той уточни, че почти 2,5 милиарда $ в оръжия и други материали, които са били препоръчани на Украйна от началото на ръководството на Байдън, се равняват на повече от половината от нормалния бюджет за защита на Украйна.

Един образец: Пентагонът твърди, че е дал повече от 5000 ракети " Джавелин “, едни от най-ефективните оръжия в света против танкове и други бронирани машини и могат да смъкват даже ниско летящ хеликоптер. Ракетата, тежаща 23 кг, се изстрелва от един войник; тя излетява нагоре под изострен ъгъл и се спуска поразява непосредствено върху задачата, атакувайки горната част на танка, където бронята му е най-слаба.

Точните направления, употребявани за преместване на американските и други западни военни доставки в Украйна, са секретни от съображения за сигурност, само че главният развой не е подобен. Само през предходната седмица два американски военни товарни самолета дойдоха в Източна Европа с товар, вариращ от картечници и муниции за дребни оръжия до бронежилетки и гранати, заяви Пентагонът.

Подобен товар се очакваше и по-късно предходната седмица, с цел да приключи доставката на помощта от 800 млн. $, утвърдена от президента Джо Байдън единствено преди месец. Оръжията и оборудването се разтоварват, реалокират се на камиони и доставките се вкарват в Украйна от украински бойци.

Кърби съобщи, че от време на време доставките доближават до военнослужещите на бойното поле в границите на 48 часа след влизането им в Украйна.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР