Западните държави изразиха сериозни опасения, че във войната си срещу

...
Западните държави изразиха сериозни опасения, че във войната си срещу
Коментари Харесай

Операция под чужд флаг: Има опасения, че Русия ще прибегне до химическо оръжие в Украйна

Западните страни показаха съществени опасения, че във войната си против Украйна Русия може да прибегне до неконвенционални типове оръжие. Допусканията са за някакъв тип химическо оръжие, като този термин включва тактическо (с дребен обсег) нуклеарно оръжие, биологично оръжие и " мръсни бомби " (бомби с радиокативен пълнител), съобщи Би Би Си.

" Имаме всички аргументи за безпокойствие ", разяснява върховен западен представител, пояснявайки, че такова оръжие към този момент е било употребявано по време на спорове с присъединяване на Русия – и по-специално Сирия, където съдружниците на Русия използваха химическо оръжие.

Говорителката на Белия дом Джен Псаки съобщи, че от Русия може да се чака да прибегне до химическо или биологично оръжие в Украйна. Изявлението ѝ идва в отговор на изказванията на съветското Министерство на защитата, че Украйна взаимно със Съединени американски щати разработвала противозаконна стратегия за химически оръжия .

Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова съобщи в сряда, че Русия желае Съединени американски щати да обяснят пред света за какво са подкрепяли военна биологична стратегия в Украйна.

Киев отхвърля изказванията за сходна стратегия, а Пентагонът ги дефинира като неуместни, отбелязва Ройтерс.

Говорителката на Белия дом дефинира изказванията на Москва като " нелепи " и сподели, че те може да са част от опит на Русия да приготви почвата за това самата тя да употребява сходни оръжия за всеобщо заличаване в Украйна .

Всичко това е явна маневра на Русия, с цел да опита да оправдае бъдещи авансово планувани, непредизвикани и неоснователни офанзиви в Украйна, написа в Туитър Джен Псаки. Сега, откакто Русия насочи тези подправени обвинявания, а Китай наподобява оправдава тази агитация, всички ние би трябвало да бъдем нащрек за допустима приложимост на химическо или биологично оръжие в Украйна от страна на Русия или за основаване на подправен предлог.

Международната общественост от дълго време счита, че Русия е употребила химическо оръжие при опитите за ликвидиране на врагове на Путин, като Алексей Навални и някогашния разузнавач Сергей Скрипал. Русия също по този начин поддържа режима на сирийския президент Башар Асад, който е употребявал химическо оръжие против личния си народ по време на продължаващата повече от десетилетие революция.

Запитан от съветски публицист за изказванията на Москва, Стефан Дюжарик - представител на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, сподели, че Организация на обединените нации не разполага с доказателства за оръжия за всеобщо заличаване, които да са се произвеждали в Украйна .

Русия твърди, че по време на военната си инвазия в Украйна е получила достъп до документи, доказващи, че в украински биологични лаборатории наоколо до съветската граница са се разработвали съставни елементи за биологични оръжия.

Целта на тези биологични проучвания, финансирани от Пентагона, била да се сътвори механизъм за скрито публикувани на смъртоносни патогени. Русия разполагала с данни за " американски план за трансфер на патогени от диви прелетни птици от Украйна за Русия и други прилежащи страни ".

Една от дилемите на Съединени американски щати и съдружниците им било основаването на биоагенти, способни изборно да поразяват разнообразни етнически групи, в частност – славяни.

Британското военно министерство съобщи в сряда, че Русия е признала, че употребява в Украйна термобарични ракети, известни още като вакуумни бомби, защото основават мощно разреждане на въздуха, изгаряйки О2 посредством обемен гърмеж. Тази специфичност на усилва разрушителната мощ на това оръжие спрямо други бомби с сходен размер. Ефектът върху хората, намиращи се в радиуса на гърмежа, може да е отблъскващ.

Официални съветски представители и съветските медии в последните дни интензивно настояват, че Украйна възнамерявала основаването на така наречен " мръсна бомба " с радиоактивен пълнител.

Преди това съветският външен министър уверяваше, че Украйна се пробва да придобие нуклеарни оръжия.

Според множеството външни наблюдаващи Москва прави сходни изказвания, единствено с цел да оправдае нашествието в Украйна пред личното си население.

Представители на западните държавни управления обаче се притесняват, че по този метод Русия по едно и също време приготвя почвата за провокации – " интервенции под непознат байрак ".

Приписвайки на Киев, че употребява " особени типове въоръжение ", Москва се пробва да оправдае последващото потребление от съветска страна на сходно оръжие против Украйна.

Разследващата група shows personnel defusing an airdropped bomb, that appears to be an OFZAB-500 fragmentation high explosive incendiary bomb
— CIT (en) (@CITeam_en) " target= " _blank " > Conflict Intelligence Team в това време съобщи, че съветската бойна авиация е бомбардирала украинския град със запалителни бомби, които са неразрешени от интернационалното право .

По-рано, че Русия употребява касетъчни (клъстерни) муниции при обстрела на жилищни здания в Украйна. Тези муниции са изключително рискови за цивилното население.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР