Западните анализатори, смятащи, че руско нападение срещу съюзник на НАТО

...
Западните анализатори, смятащи, че руско нападение срещу съюзник на НАТО
Коментари Харесай

Кулеба: Ако конфликтът бъде замразен сега, Русия може да атакува по-брутално след няколко години

Западните анализатори, смятащи, че съветско нахлуване против съдружник на НАТО е немислимо, би трябвало да се вслушат в украинците, които са мислили по този начин за вероятността от пълномащабно навлизане на Русия в Украйна, и да се придържат към стратегическия път към успеха, съобщи министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба, предаде Укринформ. Кулеба изрази това мнение пред американското сп.  " Форин афеърс ".

Украинският външен министър твърди, че съвсем две години след пълномащабното навлизане на Русия в новините все по-силно се чуват гласовете на скептиците, които се базират на " умората от войната " и сякаш мрачните вероятности пред въоръжените сили на Украйна. Кулеба регистрира обстоятелството, че при неотдавнашната контраатака не бе реализирано освобождение на територии незабавно, само че дефинира сходни песимистични отзиви като неоправдани и счита, че украинската победа изисква стратегическо самообладание и предвидливост.

Според Кулеба съветският президент Владимир Путин е повишил залога дотам, че половинчати решения са невъзможни и всеки различен резултат, друг от провалянето на Русия в Украйна, би въодушевил властнически водачи и агресори да последват стъпките му.

Министърът на външните работи не е склонен, че замразяването на спора ще понижи украинските загуби и ще разреши на Украйна да се концентрира върху икономическото възобновяване и интеграцията в Европейски Съюз и НАТО. Той изрази убеденост, че такава пауза ще разреши на съветските сили да подсилят позициите си с бетонни укрепления и минни полета.

" Ако спорът бъде замразен в този момент, няма причина да считаме, че Русия няма да употребява това отсрочване, с цел да възнамерява по-брутално нахлуване за след няколко години, което евентуално да включи освен Украйна, само че и прилежащите страни и даже страни членки на НАТО. Онези, които имат вяра, че Русия няма да нападне страна от НАТО, в случай че реализира триумф в Украйна, би трябвало да си напомнят какъв брой немислимо изглеждаше едно огромно навлизане в Украйна единствено преди две години " , добави външният министър.

Освен това Кулеба акцентира, че поддръжката за Украйна в никакъв случай не е била " щедрост ", защото всеки $, вложен в защитата на Украйна, носи ясни дивиденти в региона на сигурността на поддръжниците ѝ.

" Това разреши на Украйна сполучливо да отблъсне съветската експанзия и да предотврати пагубна ескалация в Европа. И всичко това Украйна направи с американска помощ, възлизаща на (едва) към 3% от годишния бюджет за защита на Съединени американски щати. Нещо повече, по-голямата част от тези средства в действителност бяха изразходвани в Съединени американски щати, като финансираха американската отбранителна промишленост, подкрепиха развиването на най-съвременни технологии и сътвориха американски работни места - причина някои локални бизнес водачи в Съединени американски щати обществено да се опълчват на прекъсването или намаляването на военната помощ за Украйна ", означи ръководителят на украинското външно министерство.

Той добави също, че страните членки на НАТО, в това число европейските страни и Канада, обезпечават повече от половината от военната помощ за Украйна.

По мотив на присъединяване си в срещата на НАТО в Брюксел предходната седмица Кулеба сподели, че в " формалните полемики е нямало пораженческо говорене, като министрите са поели корав ангажимент за спомагателна военна помощ и продължаваща поддръжка ".

Обобщавайки, шефът на украинската дипломация акцентира, че светът не трябва да се оставя да бъде заблуждаван, че Москва е подготвена за заслужено решение посредством договаряния. Приемането на териториалните претенции на Путин съгласно Кулеба и възнаграждаването на неговата експанзия би означавало да се признае неуспех, който би коствал скъпо на Украйна, Съединени американски щати и техните съдружници, както и на цялата световна система за сигурност.

Както отбелязва в публикация в. " Ню Йорк таймс ", Съединени американски щати считат, че въоръжените сили на Украйна би трябвало да се съсредоточат върху защитата, укрепването на силите си и подготовката за дълга война.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР