Западната преса започна да говори за уникалния перспективен руски електромагнитно-излъчващ

...
Западната преса започна да говори за уникалния перспективен руски електромагнитно-излъчващ
Коментари Харесай

„По-мощен от ядрена бомба“: Руското „оръдие“ обезсмисля военния потенциал на НАТО

Западната преса стартира да приказва за неповторимия перспективен съветски електромагнитно-излъчващ комплекс „ Алабуга “. Що за оръжие е това и по какъв начин работи - в материала на Царград.

" По-мощен от нуклеарна бомба "

През септември тази година съветският президент Владимир Путин, говорейки на Световния стопански конгрес във Владивосток, сподели, че страната работи върху нови оръжия, основани на нови физически правила. Той означи, че сходни оръжия ще подсигуряват сигурността на всяка страна в близко бъдеще.

Вече знаем, че Русия е провела сполучливи тествания на нуклеарната ракета " Буревестник ". Това име към този момент съумя да нашумя в западните таблоиди заради неповторимата си технология, само че още по-голям интерес и любознание провокира многообещаващият електромагнитен комплекс „ Алабуга “. Например Daily Star счита опциите му за по-опустошителни от тези на нуклеарна бомба.

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг на собствен ред, откакто се срещна с евентуалните механически характерности на комплекса (позовавайки се извънредно на разследващи данни на САЩ), прикани Москва да спре създаването на това оръжие. Според него появяването на сходни оръжия би разрешила на всяка страна да получи неоспоримо военно предимство.

Такива разработки надвишават целия нуклеарен боеприпас на алианса,- сподели основният секретар.

Как работи това?

Според информацията от открити източници, програмата за развиване на Алабуга е почнала да се извършва още през 2011-2012 година Като част от научните проучвания фокусът е бил върху вероятностите на радио- електронното въоръжение и неговото влияние върху оборудването на стандартния съперник с опцията за цялостното му разваляне.

Осигурява се високоточно лъчение, благодарение на което, както се счита, всяко бойна техника може да бъде обездвижена. Засега обаче това са единствено догатки на публицисти. Освен това в осведомителното поле „ Алабуга “ отбелязва като ракета, само че това не е напълно правилно.

Военният специалист, редактор на списание „ Арсенал на Отечеството “ Алексей Леонков в диалог с Царград сподели, че работата по „ Алабуга “ към момента е на пробен стадий. Това е нов вид муниции, които могат да повредят информационно съоръжение с електромагнитен подтик.

Този подтик поражда вследствие на детонацията на специфични муниции, състоящи се от стандартен експлозив и електромагнитна индукционна бобина,– изясни Леонков.

В същото време се получава компресия и се отделя огромно количество електромагнитни импулси, само че единствено в лимитирана област, посочи той.

Тоест, не е като нуклеарна детонация, която обгръща по-голямата част от територията според от мощността на заряда. В случая става дума за деяние в дребен регион с радиус от три до пет километра,

– сподели нашият събеседник.

Защо имаме потребност от такива оръжия?

Леонков посочи, че главното предопределение на „ Алабуга “ е осведомителният съставен елемент. Тоест комплексът е ориентиран против системи за бойно ръководство, разузнаване и информационни системи.

„ Когато такива муниции бъдат взривени, това, което се случва, е, че във всички информационни вериги: в електрическите вериги, в електронните табла, пораждат доста къси съединения и те функционално изцяло излизат от строя “, сподели специалистът.

Аналозите

Разработването на сходни муниции е осъществявано в Съединени американски щати и Израел. Пример за това е израелският комплекс Scorpius ( " Скорпион " ) - система за електронна война, която ви разрешава да удряте противников ракети, самолети и дронове без потребление на противовъздушни комплекси. Така наречените ракети Scorpius изпращат мощно ориентирани лъчи сила, които прекъсват датчици, радари, навигация и друга електронна активност. Но има и друга версия.

Доколкото знам, те са създали някаква електромагнитна граната, с която специфичните елементи могат да унищожават информационните уреди на някои командни пунктове, които следва да завладяват. Боеприпасите на практика не са взели участие в бойни интервенции от този вид,– съобщи Леонков.

За носителя на специфичния арсенал

Такъв притежател на генератора на електромагнитни импулси ще може да го достави до дадена точка. Тук би трябвало да се има поради, че огромна ракета може да бъде открита от противовъздушната и противоракетната защита на съперника.

Както акцентира Леонков, сега се работи по намирането на притежател за специфичните муниции. Все още обаче не се знае дали това ще са снаряди с огромен диаметър. Или това ще бъдат някакви ракети земя-земя, способни да бъдат взривени във въздуха непосредствено покрай задачата, допусна той.

Сега продължава работата по установяване на носителя на този специфичен арсенал, – заключи специалистът.

Превод: Европейски Съюз

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР