Западната преса днес коментира началото на инспекцията на екип от

...
Западната преса днес коментира началото на инспекцията на екип от
Коментари Харесай

САЩ: Някои руски части се изтеглят

Западната преса през днешния ден разяснява началото на инспекцията на екип от Международната организация за атомна сила (МААЕ) на фона на опитите на украинската войска да стартира нахлуване против съветските сили в Югоизточна Украйна. Посещението на екипа от специалисти на Организация на обединените нации в Запорожката АЕЦ е кулминационната точка на мъчителни шестмесечни интернационалните договаряния, които имат за цел да предотвратят повреда в оборудването, написа в днешния си брой в. " Вашингтон пост “, съобщи Българска телеграфна агенция.

Визитата на представители на МААЕ се организира в миг, в който украинските сили започнаха атака към Херсон, като постигнатият прогрес остава неразбираем, частично заради напъните до медиите да не доближава информация от театъра на военните дейности. Представител на украинските сухопътни сили е споделил пред кореспондент от изданието, че " до момента в който обстановката на фронта не се стабилизира “, публицистите не трябва да пътуват до Харков, Луганск, Донецк и някои елементи от Запорожка област. Пентагонът не дефинира офанзивата като пълномащабна контраатака. " Знаем за украински военни интервенции, които са постигнали прочут прогрес “, съобщи на брифинг представителят на Пентагона бригаден военачалник Пат Райдър. " Имаме информация, че някои съветски елементи се изтеглят “, добави той, представен от " Вашингтон пост ".

В. " Уолстрийт джърнъл ” също слага акцент върху опитите на Украйна да стартира атака в завладените югоизточни територии.

Според изданието задачата на Киев е да си върне контрола върху Херсон, с цел да си обезпечи изходна точка за офанзиви против Кримския полуостров, който Русия анексира през 2014 година. Украинските управляващи обаче предизвестиха да не се демонстрира прекомерно огромен оптимизъм и обясниха, че офанзивата ще бъде мудна и изтощителна. Според Филипс О‘Брайън, който е учител по стратегически проучвания в шотландския университет " Сейнт Андрюс “, украинското нахлуване не наподобява толкоз на опит за постигането на пробив – предизвикателство, при което украинските ще се изправят пред забележителната отбранителна мощност на съветската войска. Той счита, че украинската атака по-скоро има тип на интервенция, чиято цел е да бъде отслабен съперникът, показва изданието.

Мисията на МААЕ стартира работа в миг, в който Украйна се пробва да си върне териториите, завладени от съветските сили при започване на нашествието, главно в югозападните области Херсонск и Николаевск, оповестява през днешния ден в. " Ню Йорк таймс “.

Украинската войска през вчерашния ден съобщи, че е нанесла удари по съветски командни пунктове и логистични обекти. В отчет на английското разузнаване се показва, че " тук-там Украйна е изтласкала фронтовата линия на известно разстояние, възползвайки се от относително слабата отбрана, която съветските войски поддържат ". Руското министерство на защитата обаче съобщи, че силите му са отблъснали украинските елементи. Военните анализатори се питат дали Украйна разполага с запаси за образуване и поддържане на огромна контраатака, добавя американското издание.

" Ню Йорк таймс " слага акцент и върху началото на задачата на МААЕ.

Както Русия, чиито сили превзеха Запорожката АЕЦ малко след началото на нашествието, по този начин и Украйна, чиито елементи са ситуирани на отсрещния бряг на река Днепър, декларират, че поддържат задачата на интернационалните специалисти. Двете страни обаче не са съгласни с метода, по който тя би трябвало да бъде извършена. Всяка от тях настояваше инспекторите да влязат в централата през следената от нея територията, а съветските управляващи пренебрегнаха апелите за евакуиране на военните елементи от централата и за основаването на демилитаризирана зона към нея, обобщава " Ню Йорк таймс ". Вчера, при идването си в Украйна, ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси съобщи, че екипът му включва " доста опитни хора, най-хубавите и най-умните ", които ще дават на света първата справедлива картина на рисковете, свързани с бойните дейности в региона на шестте нуклеарни реактора на централата и местата за предпазване на радиоактивни боклуци.

" Ще придобиете много добра визия за това какво се случва ", сподели той, представен от " Ню Йорк таймс ". Около визитата МААЕ витае неустановеност, написа в днешния си брой английският в. " Гардиън ”. В понеделник в. " Уолстрийт джърнъл " заяви, че се планува задачата, която включва представители на страни, считани за неутрални и от двете страни, да продължи четири дни. Но в през вчерашния ден съветските окупационни управляващи обявиха, че МААЕ ще получи достъп за един ден, отбелязва английският вестник.

Представител на назначената от Русия военно-гражданска администрация на Запорожка област съобщи, че задачата няма да получи приоритет за влизане в региона и ще би трябвало да чака на опашка, с цел да премине фронтовата линия в окупираната част на Запорожие. " Мисията на МААЕ ще стои на опашка, с цел да стигне до освободената част на Запорожка област. Това се дължи на обстоятелството, че няма да им бъдат издадени специфични пропуски ", написа в " Телеграм " Владимир Рогов, който е член на основния съвет на назначената от Русия военно-гражданска администрация. Той уточни, че МААЕ ще може да получи по-лесен достъп до централата, в случай че пристигна през Русия. Всичко това основава риск визитата на специалистите от МААЕ да се забави или да бъде прекратено, предизвестява " Гардиън “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР