Западът възлага големи надежди на началото на визитата на европейските

...
Западът възлага големи надежди на началото на визитата на европейските
Коментари Харесай

ЕС подготвя икономически ултиматум срещу приятелството на Китай с Русия

Западът разпорежда огромни очаквания на началото на визитата на европейските водачи в Китай. Еманюел Макрон и Урсула фон дер Лайен отлетяха за Пекин, с цел да разрешат редица двустранни въпроси и да окажат напън върху китайското управление – несъмнено, в това число и поради Русия. Има ли късмет този напън да бъде сполучлив?

Френският президент Еманюел Макрон дойде на тридневно посещаване в Пекин. Като съществена цел на пътуването на френския водач беше оповестено " желанието за обновяване на икономическите и дипломатически контакти с Китай " след три години " съвсем неявяване " заради Пандемията.

Бизнес? И да и не.

Но анализирайки програмата за престой, формирана от съветниците на сегашния наемател на Елисейския замък, се вижда, че той има по-важни неща за извършване в Пекин. Макрон е съпроводен от към петдесет видни френски предприемачи. Което, наподобява, трябваше да приказва за очакванията да сключат преференциални покупко-продажби с представители на " световната фабрика ".

Канал БФМТВ е изпълнен със песимизъм: „ Много шефове не значат безусловно доста контракти. При напрегнати връзки с Китай на фона на войната в Украйна подписването на съглашения ще бъде необичайност. Задачата на френските компании е да припомнят за себе си и да удостоверяват наличието си на китайския пазар. “

В удостоверение на недоверието към сключването на някакви огромни контракти в промишления бранш, създателите на обявата оповестяват, че да вземем за пример в „ региона на мирния атом Китай надали се нуждае от Франция. КНР към този момент построява огромен брой реактори по своя лична структура и скоро ще надмине Франция по брой.

Французите имат малко очаквания за взаимна работа с Пекин в железопътния бранш (строителство на вагони и локомотиви). Според публицисти " френската „ Алстом “ просто не може да се конкурира с очевидно по-силния китайски производител КРРК и няма да може да завоюва нито един търг от него ".

Ако не възобновяване и развиването на връзките, тогава за какво Макрон се нуждае от това тридневно пътешестване? Може би най-точният, транспарантен и правилен отговор се съдържа в заглавието на публикацията на „ Политико “ „ Еманюел Макрон желае да очарова Китай – след неуспеха с Путин “.

Разубеждаване от доближаване с Русия “

„ Провал с Путин “ значи, че колкото и Западът да се е опитвал да повлияе на Пекин, Си Цзинпин не се е поддал на убежденията на Вашингтон, Брюксел и други като тях. И вместо натиска, който чакаха от ръководителя на КНР върху съветския президент, до разкъсването на икономическите и политическите връзки с Русия, в противен случай, той ги ускори.

Франция се надява да разубеди китайския водач Си Цзинпин да се сближава с съветския президент Владимир Путин и вместо това желае китайците да играят посредническа роля във войната в Украйна. Не е ясно обаче какви лостове за въздействие има Макрон. Освен това предисторията на тридневното му пътешестване не е лесна. Европа продължава да страда от спирането на комерсиалните връзки с Русия, до момента в който геополитическото напрежение сред Китай и Съединените щати, двете най-големи стопански системи в света, ескалира. „ Докато във Франция упованията за пробив са умерени, мнението на други западни чиновници е просто тъмно. Като се имат поради несполучливите опити на Макрон да играе централна роля в разрешаването на спорове, като преустановяване на войната в Украйна или избавяне на нуклеарната договорка с Иран, има подозрения в Съединени американски щати и другаде, че това пътешестване ще докара до съществени резултати “, прибавят създателите.

Въпреки че Вашингтон пожелава на френския президент триумф на срещата му с другаря Си. Анонимни чиновници на Белия дом, представени от изданието, оплакват „ несполучливите опити на Макрон да работи като миротворец, опитващ се да позволи спора на Путин с Украйна в навечерието на нашествието преди повече от година, и чакат този път резултатът да не е по-добър “.

Вярно е, че тези чиновници не могат да се смятат за справедливи наблюдаващи. „ Съществува и известно безпокойствие в администрацията на Байдън по отношение на допустимо доближаване сред Франция и Китай в миг, когато напрежението сред Вашингтон и Пекин е на най-високото си равнище от десетилетия. Белият дом е ненапълно угрижен, че в Пекин няма преднамереност към напъните на Макрон “, отбелязва „ Политико “.

Жената пречи

Защо визитата на Макрон се предвижда като неуспех? Както биха споделили във Франция, „ дамата пречи “. Факт е, че ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще придружи Макрон на пътешестване до Китай. Испанският „ Ел Конфиденсиал “ счита, че водачът на Европейския съюз по-скоро ще попречи, в сравнение с да помогне на французите.

„ Европейският съюз се пробва да втвърди позицията си във връзка с по този начин нареченото Всеобхватно капиталово съглашение, което още веднъж се разисква сред Европейски Съюз и Китай. Пекин изисква то да бъде в действителност всеобхватно, в това число в областите на търговия с артикули с двойна приложимост. А фрау Урсула, говорейки на съвещание на Европейска комисия на 30 март тази година, сподели, че е належащо да се развиват най-вече гражданските браншове и всичко, което може да бъде обвързвано с военната сфера, би трябвало да бъде лимитирано до най-много.

Изданието счита, че „ това е по този начин, тъй като управлението на Европейски Съюз е под подобаващ напън от страна на Вашингтон. И по този начин, след няколкомесечни договаряния със Съединените щати, Холандия разгласи отхвърли си да продаде своята технология за произвеждане на микрочипове на Китай. "

„ Урсула отива в Пекин, с цел да покаже, че Европейски Съюз ще бъде по-твърд по отношение на Китай. Но в това време тя се надява, че Европейски Съюз няма да загуби китайския пазар “, написа журналистът, намеквайки, че това надали е допустимо. Изданието напомня, че в навечерието на визитата на фон дер Лайен тя не пропусна за следващ път да упрекна Пекин в " превръщане към авторитаризъм " и нарушение на човешките права.

„ Тази тирада съдържа доста изкривявания и неправилни тълкувания на китайската политика и позициите на Китай “, реагира китайският дипломат в Европейски Съюз Фу Цун на думите на шефа на Европейска комисия. При такава платформа, направена от фон дер Лайен, е най-малкото наивно да се чака, че Китай ще се съгласи с действителното показване на стопански ултиматум пред него. Най-вероятно ръководителят на Европейската комисия е решил да придружи Макрон, разчитайки на неговата помощ. Че топлите му връзки със Си ще ѝ оказват помощ да убеди Пекин да подпише съглашение с Европейски Съюз при изискванията на последния.

Този опит обаче надали ще успее в последна сметка. „ Европейски Съюз няма действителни лостове за стопански напън върху Китай. Отношенията сред Брюксел и Пекин са задоволително близки финансово и всичко, което Европа може да направи, е последователно да раздра съществуващите връзки. Това няма да е от изгода за страните от Стария свят, само че както сподели обстановката с Русия, те не са изключително разчувствани от това “, споделя Фьодор Лукянов, основен редактор на сп. „ Русия в световните въпроси “.

" Не могат да натиснат "

Коя от двете задания е по-важна за европейските представители - бизнесът или политиката? Най-вероятно и двете. И, несъмнено, има опит - под управлението на Съединените щати - да се положат нови старания за разрушение на съюза сред Китай и Русия.

Изглежда Макрон и Фон дер Лайен имат някакви очаквания за триумфа на тази задача. Поне по този начин поясняват някои наблюдаващи изказването на китайския дипломат в Европейски Съюз Фу Цун. Китайски посланик, съгласно „ Ню Йорк Таймс “, сподели, че изказванията на Пекин за „ безкрайното другарство “ сред Китай и Русия не са нищо повече от „ риторичен банкет “. Освен това, добави дипломатът, Пекин не признава Крим и новите територии, които са станали част от Русия, за съветски и не оказва военна поддръжка на Москва.

Изглежда, че целият свят е заледен в очакване какъв избор ще направи другарят Си, с кого ще избра да се сближи: с Русия или с Европейския съюз? Ако си напомним, че Китай постоянно е бил страна със лично мислене, опитваща се да вземе поради личните си ползи при сключването на договорка или избора на път, той ще изслуша учтиво представителите на Европейския съюз и тактично ще ги насочи към изхода. Пекин не се подчинява на диктат.

Що се отнася до глобите, които Европейски Съюз може да му наложи „ за непокорство “, китайците има с какво да им отговорят. Най-малкото ще откаже на европейците редки земни метали, които са сериозни за актуалната промишленост.

„ Макрон и Лайен към този момент няма да могат да оказват напън върху Китай. Мащабът на Пекин не е този, че да се нагажда пред някого, изключително пред Европейски Съюз “, споделя Фьодор Лукянов. А що се отнася до приключването на информация за „ риторични похвати “ – те самите може и да са реторични похвати. Освен това тяхната надеждност от самия Китай не е доказана по никакъв метод.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР