Западът въведе широки санкции срещу Москва, откакто тя започна войната

...
Западът въведе широки санкции срещу Москва, откакто тя започна войната
Коментари Харесай

Русия има голям проблем с икономиката и това е Владимир Путин

Западът вкара необятни наказания против Москва, откогато тя стартира войната си против Украйна през предходната година, само че забележителна част от икономическите компликации на Русия могат да се припишат на съмнителното и контрапродуктивно управление на Владимир Путин.

Преди започването на “ ” Русия заемаше позицията на 11-та по величина стопанска система в света, осигурявайки близо 40% от вноса на природен газ и една четвърт от суровия нефт на Европейския съюз.  

Към днешна дата обаче дейностите на Путин трансфораха Москва в изолирана страна, откъсната от международната финансова система и най-доходоносните търговски пътища, което докара до доста приключване на положителни фрагменти измежду работната ѝ мощ. Експертите са единомислещи, че огромна част от вредите са породени от самите тях.

В неотдавнашно изявление за Insider откривателите от университета в Йейл Джефри Зоненфелд и Стивън Тиан подчертаха, че Путин е изгубил доста икономическата борба и в този момент се бори да резервира намаляващото статукво. Зоненфелд означи, че Путин изчерпва главните базови промишлености, като по-голямата част от стопанската система се управлява от страната, изключително енергийния и финансовия бранш. Средствата от тези предприятия се употребяват като персонален запас за неговите военни старания.

Последиците от дейностите на Русия са явни в търговията с сила, където облагите едвам се изравняват с тези на Русия. Освен това други съществени артикули като пшеница, дървен материал и метали се продават на по-ниски цени спрямо времето преди нашествието.  

Този дефицит на доходи накара Путин да наложи драконовски непредвидени налози върху бизнеса и физическите лица, които съгласно учените от Йейл способстват за на стопанската система.

Според Тиан неверните стъпки в политиката на Путин са били стартирани, когато той е решил да нахлуе в Украйна, a вследствие на това комерсиалният статут на Русия може в никакъв случай да не бъде същият. Другите страни съумяват да се оправят без Русия като търговски сътрудник, което оказа съществено влияние върху историческите основи на съветската стопанска система, която разчита главно на износа на първични материали.

Въпреки че Китай и Индия усилиха покупките си на съветски недопечен нефт с отстъпка, тези продажби и дългите транспортни направления не са задоволителни, с цел да поддържат доста съветската стопанска система. Зоненфелд съобщи, че Путин няма да може да уточни никакви позитивни стопански резултати за себе си, за съветския народ или за стопанската система като цяло.

Икономистът Владимир Луговски от университета в Индиана предвижда трагична икономическа смяна през идващите няколко месеца, защото доста хора може би не схващат изцяло сериозността на обстановката в Русия. Въпреки че формалните държавни данни могат да внушат, че стопанската система може да понесе разноските за войната, главните индикатори като продажби на дребно, покупки на самолети и бизнес интензивност подсказват друго.  

Луговски акцентира, че обстановката е доста по-лоша от регистрирания спад на Брутният вътрешен продукт от 2 %, като се следи забележителен спад в продажбите на коли и компютри, изключително когато от данните се изключи военната активност.

Руската валута, рублата, наподобява изключително уязвима. След опита за протест от страна на групата “ ” през юни рублата се обезцени до 15-месечно дъно като остава рискът от по-нататъшно намаляване.  

Луговски счита, че промяна на управлението, революция или различен опит за протест могат да доведат до срив на стопанската система, което евентуално може да докара до фрагментация на Русия, сходна на тази в Съветския съюз. Той допусна, че сходни рискови събития са доста евентуални и не е наложително да бъдат пагубни за света.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР