Западът се готви да изтегли златни и валутни резерви в

...
Западът се готви да изтегли златни и валутни резерви в
Коментари Харесай

Западът попадна в капан: Украйна няма да получи 300 милиарда, откраднати от Русия

Западът се готви да изтегли златни и валутни запаси в интерес на Украйна. Русия обаче има какво да отговори. Основното е да поддържаме прагматичен метод и да се ръководим от ползите на развиването на страната ни. При способена работа на държавното управление, обстановката може да се обърне в наша изгода.

Изтичането на капитал е продължителен проблем на съветската стопанска система. През последните десетилетия от страната са изтеглени повече от 1 трилион $, които няма да се върнат назад.

Либералите, като се стартира от Егор Гайдар и се стигне до Елвира Набиулина, ни обясниха, че приключването на капитал е обикновено. Твърди се, че това допуска, че стопанската система печели повече, в сравнение с се нуждае, а " спомагателните " пари просто се изпращат в други страни за предпазване.

Няма да проучвам изключително този мотив, глупостта му е ясна така и така. Само ще отбележа, че в случай че представители на финансовите и икономическите ведомства не знаят какво да създадат с „ спомагателните “ (според тях) пари, това приказва или за техните професионални умения, или за прям бойкот.

Чуждите капитали са замразени

От началото на специфичната военна интервенция в Украйна, в Русия са въведени валутни ограничавания. Включително евакуиране на капитал от нерезиденти. По-късно рестриктивните мерки бяха ненапълно облекчени, само че представителите на вражески страни към момента не могат да изпращат пари до своите юрисдикции. И голямото болшинство от нерезидентите, присъстващи в съветската стопанска система, са просто свързани с недружелюбни страни.

Например на фондовия пазар те към момента имат 74% от акциите в свободно обращение. Друго нещо е, че нищо не могат да създадат с тях. Те не могат нито да ги продават, нито да получават дивиденти.

Според съветското законодателство парите на задгранични лица от техните дялове в компании се натрупват в сметки " вид С ". Всъщност средствата са замразени и могат да бъдат изпращани в непознати юрисдикции единствено със особено позволение от държавната подкомисия за задгранични вложения, която се управлява от Министерството на финансите.

Предполагам, че Министерството на финансите издава подобаващи разрешителни за поданици на другарски страни. Например в плана Yamal LNG 20% принадлежат на китайската CNPC и още 9,9% на Silk Road Fund. Разбира се, няма смисъл да се удържат хонорари на компании от страна, която заема позиция по отношение на Русия, която ни устройва безусловно и не поддържа западните наказания. Или в плана Сахалин-1 20% принадлежат на индийската ONGC.

Ясно е, че не би трябвало да има спънки за приемане на дивиденти. Индия зае забележителен дял от нашия петролен експорт, който преди този момент отиваше в Европа. Ясно е, че това е преференциално за Индия, ясно е, че изискванията за съдействие са комфортни. Но и за Германия е преференциално да купува нашите енергийни запаси, само че Берлин, за разлика от Ню Делхи, е американска марионетка. Кого да " накажем " в тази ситуация е явен вид.

Към днешна дата в сметките от " вид С " са натрупали 280 милиарда рубли на " недружелюбни " нерезиденти. Сумата към момента е дребна, само че би трябвало да се има поради, че изплащането на дивиденти тази година беше доста нищожно заради справедливи условия. От идната година размерът им ще се усили доста. Следователно сумата по тези сметки също ще се усили. В обозримо бъдеще тя ще възлиза на трилиони рубли.

Неочевидни проблеми

Устройва ли ни тази обстановка? Да, от една страна парите са блокирани. Предприети са ограничения за реагиране. Но в допълнение към политическия съставен елемент е належащо да се вземе поради икономическият.

Като замразяваме стотици милиарди, а в бъдеще и трилиони рубли, ние в действителност ги изтегляме от послание. Те престават да генерират стопански резултат. Казано с елементарни думи, в реалност парите стават по-малко. Тоест от икономическа позиция замразяването на средствата на нерезиденти от недружелюбни страни е даже нездравословно за нас до известна степен.

Ето за какво е належащо те да бъдат пуснати в обращение. Най-простият и първичен метод е просто да „ се изземат “. Тук обаче има геополитически фактор.

Нека ви припомня, че нашите златни запаси на Запад към момента не са иззети, а замразени. Да, има предпочитание да се изтеглят парите и да се трансферират в Украйна, само че първо Западът би трябвало да позволи правния спор. Това лишава много време. Досега не сме видели началото на законодателната работа. Само гръмки изявления.

Въпреки това, с огромна степен на възможност, такава работа ще стартира, най-малко в Европа. Все отново Съединените щати, които имат гигантска пирамида от обществен дълг, надали ще се решат на сходен казус, защото това може да предизвика излизане от съкровищниците на същия Китай, който има държавни облигации на Съединени американски щати за към 1 трилион $.

Тук Русия би трябвало да работи прагматично. Колкото по-дълго Европа се забавя с прехвърлянето на нашите пари към Украйна, толкоз по-малко това ще бъде действително.

Към 1 януари 2022 година 33,39% от нашите запаси от общата сума от 630,6 милиарда $ са деноминирани в евро. Тоест 210,55 милиарда $, или в това отношение почти 185 милиарда евро. Оттогава през трите тримесечия кумулативната инфлация в еврозоната е 7,9%. Така към този момент са " изгорели " 14,6 милиарда евро. За октомври към момента няма дефинитивни данни, само че по предварителни данни това е плюс 1,5%. Общо плюс съвсем 3 милиарда евро. Съгласете се, парите са доста положителни. Най-важното е, че инфлацията в еврозоната няма да се забави. Стойностите й ще бъдат високи за дълго време.

Но в случай че Русия просто изтегли задгранични средства от сметки от вид С, това ще сътвори казус, който, първо, ще даде правни учредения за евакуиране на нашите златно-валутни запаси, и второ, ще форсира процеса. Следователно отнемането в интерес на страната е нецелесъобразно.

Какво от това?

Има обаче различен, още по-ефективен инструмент. Нарича се „ доверително ръководство “. Според него парите към момента са на нерезидентите, само че страната " краткотрайно " ги употребява за свои цели. Има голям брой благоприятни условия, вариращи от закупуване на облигации на федерални заеми до целево финансиране на съответни планове за развиване. Например за 15-20 години в %, подобаващ на инфлацията, и не повече. По този метод, даже от икономическа позиция, такова доверително ръководство ще бъде от изгода за нерезидентите, защото ще отбрани техните финансови запаси от обезценяване.

Разгледайте обстановката на съответен образец. В момента Министерството на финансите, под управлението на Силуанов, организира безусловно безразсъдна политика във връзка с пласирането на ОФЗ. На търга на 16 ноември беше сложена рекордна сума от 750 милиарда рубли, само че постъпленията възлизат единствено на 722,7 милиарда.Тоест повече от 27 милиарда просто бяха изгубени заради обстоятелството, че ведомството на Силуанов реши да даде на участниците в търга добра отстъпка.

Очевидно не са желали да купуват скъпите бумаги без планувания дисконт. Може ли това да бъде най-малко отчасти избегнато и даже да обезпечи купонен приход на равнище, съответстващо на инфлацията? Разбира се, да. За задачата би било оправдано да се употребяват парите, насъбрани в сметки от вид С.

Въпреки това, незабавно щом размерът на средствата доближи неприлични размери в размер на трилиони рубли, държавното управление несъмнено ще им обърне внимание. Защото, с изключение на всичко друго, министерствата и ведомствата би трябвало да решат своите задания. И е невероятно да се решат без дълги и евтини пари, които Централната банка настойчиво отхвърля.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР