Западът отново връща режима на маските. Това означава ли, че

...
Западът отново връща режима на маските. Това означава ли, че
Коментари Харесай

Връща ли се КОВИД? Има добри и лоши новини

Западът още веднъж връща режима на маските. Това значи ли, че Covid се завръща? Отговаряйки на този въпрос дружно с имунолога Николай Крючков, заявяваме, че има неприятни и положителни вести - да, вирусът наближава, това е неприятно, само че към този момент не приказваме за повишение на патогенността и смъртността.

Факт е, че пандемията от ковид е планувана интервенция в световен мащаб и нейното продължение няма да закъснее, съобщи някогашният вицепрезидент на Pfizer доктор Майкъл Йедън. Той счита, че това е единствено началото и ще става все по-лошо.

Научих, че когато хората ти споделят какво ще създадат, не би трябвало да ги подценяваш и игнорираш. Когато Организация на обединените нации, Бил Гейтс и Клаус Шваб ви кажат, че имат проект на Организация на обединените нации до 2030 година с цели за стабилно развиване. Мисля, че са 17 или 21 точки и всяка от тях споделя: няма да пътувате, няма да имате персонален автомобил, няма да употребявате интернационален превоз за част от вашите артикули, това значи, че няма да има полети с изключение на на военните или може би доста богатите хора.

Няма да притежавате нищо и ще бъдете щастливи. Може да не живеете в личен дом. Ще употребявате доста по-малко сила за всичко, в това число отопление, произвеждане на артикули и така нататък Когато ви кажат това, би трябвало да приемете, че са съществени за това. И по този начин мисля, че Covid беше първата част от многоактна пиеса, която ще отнеме 10 години,

- споделя Йедън.

Според него това изцяло ще унищожи демократичните демокрации. След това изказване поражда въпросът: в случай че събитията от 2019-2020 година бяха първото деяние на тази пиеса, тогава по кое време да чакаме второто? Или към този момент го виждаме?

За обстановката с коронавирус в края на лятото приказва и генералният шеф на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус.

Продължаваме да виждаме тревожни трендове във връзка с Covid-19 преди зимния сезон в Северното полукълбо. Броят се усилва в елементи от Близкия изток и Азия, приемът в интензивни отделения се усилва в Европа, а хоспитализациите се усилват в няколко района. Данните обаче са лимитирани. Само 43 страни - по-малко от една четвърт от държавите-членки на СЗО - рапортуват тези данни на СЗО, а единствено 20 дават информация за хоспитализациите.

- сподели шефът на СЗО.

Що се отнася до Русия, статистиката за нашата страна, съгласно оперативния щаб за битка с Covid-19, в последно време внезапно се е нараснал броя на случаите. Така през седмицата заболеваемостта от ковид се е нараснала с 49%, а броят на приетите в болница пациенти се е нараснал с 39,6%.

Какво мислят съветските лекари за това? Водещата на „ Първи съветски “ Елена Афонина беседва за това с имунолога, специалист по публично здраве и лекарствени препарати Николай Крючков в предаването „ Ние сме в течение “.

Как е Ковид в Русия?

Елена Афонина: Николай Александрович, в случай че има растеж на заболеваемостта от Ковид в Русия, по какъв начин стана известно това? В последна сметка даже и през дейния Ковид интервал 2020-2021 година ни обясниха, че заболеваемостта и затрудненията се регистрират друго, според от употребяваната методика, т.е. това кой по какъв начин счита. Как е в този момент?

Николай Крючков : Права сте. Броят на PCR тестванията и тяхното покритие сега е извънредно незадоволително. Така беше и в предходните стадии на пандемията. Но в този момент е още по-лошо.

Много елементарно се ревизира. Просто попитайте приятелите си, които са се разболели от ОРВИ и сходни болести, с температура, кашлица и така нататък, дали са създали PCR тест за Covid-19. Повечето ще отговорят, че не са го правили и не са го препоръчвали. А знаем, че тези случаи влизат в Covid статистиката единствено след удостоверение с приемане на позитивен резултат от PCR тест. Така че това е огромен проблем.

Дори покритието на тестванията, което съществува, демонстрира забележителен растеж. Но въпреки всичко е релативно. Тоест, когато съпоставим цената на предходния интервал със стойностите на настоящия интервал и разделим едното на другото и го превърнем в проценти, получаваме какъв напредък имаме. След това извадете предходното от настоящото, разделете на предходното и го преобразувайте в %. В резултат на това виждаме нарастване от веднъж и половина, миналата седмица с 30-35% и така нататък

Ако вземем безспорните числа за заболеваемостта, имайки поради обстоятелството, че броят на PCR тестванията е извънредно невисок, то за разлика от пиковете на предходните талази от омикрон, той е почти 10 пъти по-нисък, в сравнение с беше в пиковете на вълните. Ясно е, че в реалност тази разлика е по-малка, само че въпреки всичко е много забележителна спрямо предходните омикрон талази.

Трябва ли да се тормозим

Сега има ли причина за паника? Ще се усили ли заболеваемостта от Ковид, сезонен грип или ОРВИ в близко бъдеще? Ще докара ли до същата пандемия?

– Формално пандемията като заразен развой коронавирус не е завършила. Имаше фонова висока заболеваемост през лятото. За съпоставяне ще кажа, че заболеваемостта от грип и други остри респираторни вирусни инфекции през лятото е извънредно, извънредно ниска. Но казусът с Covid не е подобен. Ковид има сезонен съставен елемент. Но това не е толкоз значимо, колкото при сезонните ОРВИ.

Какви фактори работят в този момент? Първо, равнището на групов имунитет е ниско.

Поради обстоятелството, че през последната година ваксиналната акция се организира доста едва, няма стимулиране на имунизирането. А знаем, че имунизацията е главният метод за придобиване на имунитет против такова заболяване.

Вторият фактор е сезонността. Започна да работи към септември, само че ще се ускори през октомври-ноември. Мисля, че при започване на декември ще има осезателен растеж на заболеваемостта.

Третият фактор е разпространяването на по-заразни линии и подлинии на омикрон линията на коронавирусната зараза. Като образец за последното, това е същата „ Ерис “ (EG5) и „ Пирола “ (BA86.2). Вторият от тях към момента не е толкоз публикуван, колкото първия. " Ерис " се популяризира много интензивно по света. Тези случаи са докладвани в 57 страни.

Да, тези линии са малко по-заразни, само че не по-патогенни или по-смъртоносни от предходните. Ето какво се знае за тях досега. А това значи, че вирусът продължава да се приспособява към човешката популация, като в същото време поддържа висока заразност.

Добрата вест е, че до момента не се следи нарастване на патогенността или смъртността. Това обаче не значи, че е невероятно.

Патогенността и леталността, за жалост, са непредвидими стойности. Няма постепенен напън върху тях да ги усилва или понижава. Възможно е идващото потомство на този вирус да е по-смъртоносно. Или може би не.

Затова е належащо да продължим да следим ситуацията и да трупаме запаси при положение на сходно събитие и да продължим да осведомяваме популацията. Защото казусът не е решен.

Да, през последната година, с помощта на редица фактори, които нямат доста общо с човешката активност, вирусът се държа относително леко от наша позиция. Но това въобще не значи, че той ще продължи да се държи по същия гальовен метод през идващите години. Но не забравяйте, че има и други инфекции, които са рискови по време на пандемия. На първо място, това е грип. Не сегашният сезонен грип, а птичият. И редица други инфекции.

Отново заключване?

Николай Александрович, може ли да се стигне до локдаун? Някой направи страхотни пари през 2020 година Отваряха се заводи за маски и някой се появи с дезинфектанти. Сега си го припомням като неприятен сън. Но представете си: при сегашната тежест върху медицината! Разбираме, че СВO изисква в допълнение натоварване за опазването на здравето. С тези първични данни ще успеем ли да преживеем още един непринуден локдаун?

– Въз основа на актуалната епидемиологична конюнктура към момента не може да се приказва за локдаун. Ако обстановката се утежни внезапно, редица страни може да вкарат локдаун. Но в Русия мисля, че е малко евентуално.

Русия сподели в предходни интервали, че не може да бъде обект на никакви строги карантинни ограничавания. Изключение вършат април-май 2020 година, там всичко беше по-строго. И беше по-малко строго, само че покрай такива общи ограничения за локдаун, през 2020 година - началото на 2021 година Това е всичко.

С вълните от омикрон към този момент нямаше локдауни или съществени ограничавания. От март предходната година, както и в доста други страни, Русия де факто изцяло отстрани всички ограничавания. Ето за какво, като се има поради актуалната епидемиологична обстановка, като се има поради предходният опит и социално-политическата обстановка, която съществува, считам, че локдаунът е извънредно малко евентуален.

Николай Александрович, само че имаше вести, че на съветските лекари може да бъде неразрешено да употребяват съоръжение на Apple, да носят смарт часовници и да пишат в WhatsApp. Това обвързвано ли е с казуса с опазването на лекарската загадка? Има ли такава рекомендация?

– Още не съм чувал за това. Най-вероятно Министерството на здравеопазването възнамерява нещо сходно. Но това надали е директно обвързвано със запазването на лекарската загадка. Малко евентуално е Apple да се интересува от приемане на данни от съответен пациент, още по-малко от общата здравна система, посредством такива екзотични способи. Смятам, че това е продължение на сегашната обществено-политическа наклонност, за жалост.

- Благодаря ти!

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР