Западът отложи въвеждането на пълна забрана за застраховане на кораби

...
Западът отложи въвеждането на пълна забрана за застраховане на кораби
Коментари Харесай

Западът действа предпазливо със санкциите срещу руския петрол

Западът отсрочи въвеждането на цялостна възбрана за обезпечаване на кораби с съветски нефт, поради опасения от повишаване на цените на петрола и понижаване на международните енергийни доставки, написа Financial Times.

Европейските държавни управления понижиха напъните за ограничение на търговията с съветски нефт . Те към този момент отложиха проекта за уединяване на Москва от Lloyd's of London, основен морски осигурителен пазар, и разрешиха съветският недопечен нефт да бъде превозен до други райони на фона на опасения от допустимо повишаване на цените на петрола и по-нататъшно понижаване на международните енергийни доставки .

Преди два месеца Европейският съюз разгласи международна възбрана за даване на морска застраховка на кораби, пренасящи съветски нефт. Брюксел очакваше, че ще координира в допълнение напъните си с английското държавно управление. Обединеното кралство обаче към момента не е въвело сходни ограничаващи ограничения. Участието на Обединеното кралство е от значително значение, с цел да бъде ефикасна всяка такава възбрана, защото Лондон играе централна роля в застраховането на корабоплаването.

Междувременно в края на юли Брюксел промени някои ограничавания за работа с съветски държавни компании, базирайки се на опасности за световната енергийна сигурност.

Ако Обединеното кралство и Европейски Съюз взаимно забранят застраховането на кораби, това ще бъде най-голямата възбрана за съветски нефт до момента и Москва ще загуби достъп до огромна част от световния танкерен флот.

Американски чиновници обаче показаха угриженост, че въвеждането на сходна възбрана за обезпечаване на кораби ще докара до повишение на международните цени, защото вследствие на това милиони барели съветски нефт и петролни артикули ще изчезнат от пазара.

През май европейски и английски чиновници споделиха в изявление за Financial Times, че Обединеното кралство се е съгласило да координира с Европейския съюз налагането на възбрана за обезпечаване на петролни товари от Русия.

Последният пакет от наказания на Лондон против Москва, утвърден от Народното събрание през юли, обаче не разрешава застраховането единствено на кораби, пренасящи съветски нефт до Обединеното кралство, и то единствено след 31 декември. Този закон беше признат, откакто английското държавно управление даде обещание да забрани вноса на съветски нефт от края на тази година и не попречва даването на услуги за доставка от Русия в други страни, както споделиха английски чиновници.

Министерството на финансите на Обединеното кралство съобщи, че към момента търси най-хубавите ограничения. " Готови сме да наложим нови наказания против Русия и се ангажираме с нашите съдружници, в случай че е належащо, с цел да подсигуряваме, че тези наказания имат оптимално влияние върху съветската стопанска система ", се споделя в изказване на ведомството.

Забраната на Европейски Съюз за обезпечаване на кораби беше въведена на 4 юни и продължава да е в действие. Той не разрешава на фирмите в страните от блока да подписват нова застраховка за всеки транспортен съд, пренасящ съветски нефт, където и да пътува. Настоящите контракти остават в действие до 5 декември, когато всички сходни покупко-продажби ще бъдат неразрешени.

В същото време Европейският съюз промени някои от своите наказания, като по-специално разреши на европейски компании да работят с съветски държавни компании като " Роснефт " за превозване на запаси до страни отвън блока.

Говорител на Европейската комисия изясни, че на европейските компании към този момент не е неразрешено да заплащат на компании като " Роснефт " да купуват и транспортират нефт и петролни артикули до трети страни , " в случай че тези транзакции са строго нужни ".

Европейският съюз сподели в изказване, че тези ограничения са подхванати, с цел да се " избегнат всевъзможни евентуални отрицателни последствия за хранителната и енергийната сигурност по света ".

Белият дом работи от юни, с цел да убеди страните от Г-7 да поддържат въвеждането на механизъм за ограничение на зената на съветския нефт, който би разрешил тази суровина да тече към трети страни, в случай че те се съгласят да заплащат по-малко от пазарната му цена.

Официални лица във Вашингтон споделиха, че Съединените щати и Англия не са трансформирали позициите си. Те възнамеряват да забранят морския превоз, в това число застраховането, досега, в който мярката на Европейски Съюз влезе в цялостна мощ през декември. Но първо желаят да наложат таван на цените на петрола от Русия. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън е решен да понижи цената на бензина преди междинните избори през ноември.

Специалистите по глобите обявиха, че Европейски Съюз се пробва да смекчи напъните си за ограничение на световните потоци на съветски нефт и че има основателни подозрения измежду търговците по отношение на уговорката на Обединеното кралство за световна възбрана на застраховането.

Според Сара Хънт, сътрудник в адвокатската адвокатска фирма HFW, комерсиалните къщи се чудят дали към този момент е законно да купуват първични материали от " Роснефт " за доставки до страни отвън Европейския съюз.

" Новите наказания на Европейски Съюз в действителност разрешават на европейски компании да транспортират съветски нефт. Бяхме сюрпризирани от това ", сподели тя.

Лий Хансън, сътрудник в адвокатската адвокатска фирма Reed Smith, сподели, че промените на глобите на Европейски Съюз са " огромна крачка обратно ". Той добави, че са очаквали до момента " по-драстични " дейности от Обединеното кралство.

Източник: Financial Times
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР