Западът не постъпи джентълменски, каза руският външен министър Сергей Лавров,

...
Западът не постъпи джентълменски, каза руският външен министър Сергей Лавров,
Коментари Харесай

Русия за разширяването на НАТО: Западът постъпи неджентълменски

Западът не постъпи кавалерски, сподели съветският външен министър Сергей Лавров, съобщи РИА Новости.

Първият посланик на Москва даде изявление за сръбската организация Бета. Той пред медията съобщи, че след края на Студената война през 90-те години на предишния век, Съединени американски щати и техните съдружници са позволили историческа неточност. "Западът с целия си капацитет пропусна да сътвори общоевропейска система за защита. Вместо това той потегли към разширение на НАТО. По това време Вашингтон и доста ръководители от Западна Европа ни уверяваха, че Северноатлантическият пакт няма да направи нито крачка на Изток. Ние обаче всички видяхме с очите си, че това не стана. Ето за какво аз считам, че на Запад не постъпиха като джентълмени и не съблюдаваха своите обещания ", съобщи той.

Лавров също призна, че сред Москва и Запада не е бил подписан никакъв, който да стопира увеличението на страните-членки на НАТО. "Това, може би, бе и най-голямата ни неточност ", разяснява той.

НАТО е основана през 1949 година от Съединени американски щати, Канада и от още няколко западноевропейски страни. През 50-те години членки на Организацията на северноатлантическия контракт стават Гърция, Турция и Германия, а при започване на 80-те и Испания. През 1999 година за членки на Алианса са признати Полша, Унгария и Чехия. България, дружно с Естония, Латвия, Литва, Словакия, Словения и Румъния, се причисли към НАТО през 2004 година Пет години по-късно членка на Пакта става Хърватия, а през юни 2017 година и Черна гора.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР