Западът използва ООН, за да прокарва контрапродуктивни решения, каза прессекретарят

...
Западът използва ООН, за да прокарва контрапродуктивни решения, каза прессекретарят
Коментари Харесай

На ръба на хаоса. Вашингтон предлага да разруши световния ред

Западът употребява Организация на обединените нации, с цел да прокарва контрапродуктивни решения, сподели прессекретарят на Министерство на външните работи Мария Захарова. Така тя разяснява 77-ата сесия на Общото заседание в Ню Йорк, която към този момент беше белязана от скандал - Съединени американски щати забавиха издаването на визи на съветски дипломати. Освен това американците упорстват за радикални промени на организацията. До какво ще доведат те?

В последния миг

Руското посолство във Вашингтон на 17 август изиска от Държавния департамент на Съединени американски щати визи за делегацията, в това число за външния министър Сергей Лавров. Месец по-късно документите към момента не бяха подготвени. Дипломатите също не са получили явен отговор от американска страна.

В навечерието на откриването на Общото заседание на 13 септември Сергей Леонидченко, началник на правния референт на непрекъснатата задача на Русия в Организация на обединените нации, съобщи, че Москва обмисля ответни ограничения.

„ Единственото действително решение на проблемите със систематичното умишлено неспазване на интернационалните правни отговорности от страна на Съединени американски щати е незабавното пускане от генералния секретар Антонио Гутереш на арбитражната процедура, планувана в раздел 21 от Споразумение за централните институции “, акцентира дипломатът.

Въпреки това към този момент не се е стигнало до крайни ограничения - съветската делегация получи визи в последния миг. Предвижда се Лавров да приказва в границите на " седмицата на високо равнище " на 24 септември.

Искат да " разводнят " ветото

Една от главните интриги на сесията са изказванията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън и държавния секретар Антъни Блинкен. Посланикът на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд съобщи, че Вашингтон желае да реформира организацията.

„ Възнамеряваме да проведем необятно разискване на общите отговорности и отговорности на обособените страни според Устава на Организация на обединените нации, в това число доста значимите въпроси за реформирането на Съвета за сигурност и други институции “, сподели тя.

Очевидно те ще разискват потреблението на правото на несъгласие от непрекъснатите членове на Съвета за сигурност.

Още през април Оценка за съвместимост гласоподава резолюция по този въпрос. Петте непрекъснати членки Русия, Англия, Китай, Съединени американски щати и Франция имат право на несъгласие. Тъй като Съветът е този, който взема фундаментални решения, опцията те да бъдат блокирани единствено от една страна провокира неодобрение измежду вражески настроените към Москва страни, неспособни да продължат дневния си ред.

Приетият напролет документ допуска, че Общото заседание може да изиска уточнения от непрекъснатия член, наложил несъгласие. Досега тази процедура не е провеждана.

Ситуацията се усложнява в допълнение от обстоятелството, че решенията на Оценка за съвместимост имат единствено съвещателен темперамент. Затова не е изненадващо, че Байдън и Блинкен желаят още веднъж да издигнат въпроса. В същото време Вашингтон публично призна, че е невероятно да се лиши Русия или който и да е различен член на Съвета за сигурност от правото на несъгласие.

Както означи Николай Топорнин, шеф на Центъра за европейска информация, доцент в МГИМО, евентуално американската страна ще предложи разширение на броя на непрекъснатите членове на Съвета за сигурност. " Например с Индия, Бразилия, Австралия или Япония - амбициозни и авторитетни страни. Това теоретично ще " размие " безспорното право на несъгласие - един глас към този момент няма да е задоволителен за блокиране. Проблемът е, че към момента е належащо е да се преразгледа Уставът на Организация на обединените нации и това изисква единодушието на всички членове на организацията. Консенсусът, несъмнено, не е предстоящ. "

В същото време, счита специалистът, някои промени към момента са закъснели и желанието за промени е разбираемо. " Постоянните членове освен злоупотребяват с правото на несъгласие, само че от време на време просто го употребяват, с цел да злоупотребят с съперниците си. Невъзможно е да се вземе решение при тези условия. В резултат на това Съветът за сигурност се трансформира просто в " говорилня ", показва Топорнин на открито.

Съгласието на Гутереш “

Скандалът с визите на съветската делегация също акцентира нуждата от промяна. Според някогашния заместник-генерален секретар на Организация на обединените нации Сергей Орджоникидзе държанието на Вашингтон е жестоко нарушаване на отговорностите.

Според контракта от 1947 година сред Съединени американски щати и Организация на обединените нации, напомни той, американците би трябвало да обезпечат безконтролен достъп на ръководители на делегации и чиновници, представляващи страни членки на организацията, до тяхна територия. „ Забавянето на визите е пропагандна стъпка, няма политически смисъл, както и правни учредения “, изяснява дипломатът. Сергей Леонидченко имаше поради същото, когато приказва за нуждата от привикване на трибунал по искане на генералния секретар.

И обстановката се повтаря. През пролетта, макар желанието на Русия, Гутериш също не свика арбитраж заради закъснение на визите за съветски дипломати. Тогава Захарова съобщи, че дейностите на Съединени американски щати са резултат от „ угодничеството както от страна на самия общоприет секретар на Организация на обединените нации, по този начин и от страна на секретариата на Организация на обединените нации, изпълняващи почтено ролята на статисти в лицето на хаоса, който се основава “.

Топорнин обаче счита, че визовият проблем няма да бъде елементарно решен. Съединени американски щати молят, че не могат да позволяват на своя територия глобени лица, в това число Лавров. " Самият Гутериш би трябвало да се обърне към Байдън или най-малко към Блинкен по този въпрос. Може да са нужни спомагателни съглашения ", твърди специалистът.

Орджоникидзе е уверен, че генералният секретар на Организация на обединените нации не привиква арбитраж, тъй като е под напън от Съединени американски щати: „ Той е представител на страна от НАТО, той беше министър-председател на Португалия, американски съдружник. Разбира се, Гутериш постоянно ще заемете позицията на Вашингтон в допустими граници – даже без откровени проамерикански изказвания “.

На собствен ред ръководителят на комисията по интернационалните връзки на Държавната дума Леонид Слуцки не изключи прехвърлянето на централата на Организация на обединените нации. Въпреки това, съгласно Топорнин, това надали ще се случи: " Вече има огромен клон в Женева. Но, първо, страната хазаин би трябвало да се съгласи да бъде хазаин на централата. Второ, не е ясно кой ще заплати за поддръжката на инфраструктура, въпреки всичко колосални територии, големи здания, доста чиновници, нещо като " страна в страната ".

Както и да е, специалистите са съгласни, че обстановката е невиждана. „ Дори в руско време не е имало такива проблеми “, акцентира Орджоникидзе. Следователно към този момент е явно, че " спешната " 77-а сесия на Общото заседание ще бъде началото на проверка на нормалния международен ред.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР