Заоблачаване се очаква късно след обяд над западните райониПрез нощта

...
Заоблачаване се очаква късно след обяд над западните райониПрез нощта
Коментари Харесай

Живакът удря 27°С в събота

Заоблачаване се чака късно след обяд над западните региони

През нощта против събота в цялата страна времето ще е най-вече ясно и безшумно. Минималните температури ще се покачат и ще са сред 9°С до 12°С. Традиционно по-ниски ще се задържат минималните температури в планинските региони и котловините от Западна България - до 7-8 °С. Най-високи чакаме да са минималните стойности по поречието на р. Дунав – до 11-12°С, осведоми.

През деня времето в страната ще е най-вече слънчево. Очакваните оптимални температури ще са сред 22-25°С. Най-високи ще са те в Северозападна България и региона на Русе - до 26-27°С. Временни нараствания на облачността чакаме късно след обяд над западните региони. Там ще се появи раздрана междинна и висока облачност, само че без превалявания. Ще духа до сдържан югозападен вятър, който вечерта в Северозападна България ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усили.

Времето в планините ще е уместно за туризъм и зимни спортове. Ще е най-вече слънчево и топло. Временни увлечения на облачността чакаме след обяд над масивите от Западна България. Ще се появи раздрана междинна и висока облачност. Ще духа до сдържан, а по билата и мощен югозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра - към 15°, на 2000 метра - към 8°. Предстоящото стопляне ще сътвори причина за доста висока лавинна заплаха заради по-нестабилната снежна завивка.

Времето в София – През нощта против събота в столицата ще се задържи най-вече ясно и безшумно. През деня ще е слънчево и покачването на температурите ще продължи. Минималните ще са към 7°С, а оптималните - до 23°С.

Прогноза за ФПЧ - В утринните часове равнищата на фини прахови частици в атмосферата ще бъдат повишени. Концентрацията на нездравословни газове ще е сред 60-90µg/m3 при средноденонощна норма 50 µg/m3.

Времето в Балканите - През идващите 48 часа Западните Балкани ще попадат под въздействието на идващ средиземноморски циклон. След обяд над Западните Балкани ще стартира нарастване на облачността, което до вечерта ще обхване западната половина от полуострова. Ще стартират обилни превалявания от дъжд, като в Хърватска, Босна и Херцеговина, Черна гора и Северна Сърбия ще вали дъжд, а в Динарските планини и по високите полета и от сняг. Над югоизточната половина от полуострова ще бъде слънчево и доста по-топло. Температурите ще се покачат и на доста места ще се над нормата за април.

Предупреждение за рисково време

Оранжев код: Валежите на доста места ще са обилни, а по-късно денем - повсеместни и обложни. Те ще са съпроводени от мощни пориви напразно. Очакваните превалявания за целия интервал ще доближат до 40-50 л./кв.м.

Предупреждение за сняг

За планините е издадено предизвестие за вероятни виелици и за предстоящи интензивни превалявания от сняг. Снеговалежите ще са съпроводени от мощни пориви напразно. Моделите демонстрират, че снежната завивка може да надмине 20-30 см. Предупреждението е маркирано на картата с тъмносин цвят.

По-слаби превалявания от сняг чакаме в регионите със светлосин цвят, като снежната завивка там ще доближи до 10 см.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР