Заобиколени сме от хора, за които спортът е задължителна част

...
Заобиколени сме от хора, за които спортът е задължителна част
Коментари Харесай

Тренирайте за удоволствие, а не за изгаряне на калории

Заобиколени сме от хора, за които спортът е наложителна част от живота. Днес кардио, на следващия ден едночасова подготовка с инструктор, други дни – тренировки с уреди или групови занимания.

Всички споделят на тези хора „ Браво! “, „ Само по този начин! “, „ Де да имах твоята мощна воля! “. При това обаче доста от тях не се любуват на тренировките. Консултирахме се с клиничен психолог, с цел да разбираем по какъв начин спортуването се трансформира в фикс идея.

Доказано е, че физическите натоварвания ни придават сили, намаляват напрежението, усъвършенстват съня, укрепват костната тъкан, укрепват имунитета и като цяло се отразяват добре на здравето. Тренировките могат да предотвратят затлъстяването, да укрепят мускулите и да ни накарат да усещаме тялото си по нов метод. Всичко това безспорно ни усъвършенства настроението.

Ако физическата интензивност е нещо хубаво, значи колкото е повече, толкоз по-добре, нали? Не постоянно. Както е с всяко лекарство, предозирането може да докара до отрицателни последствия. Най-често срещаният проблем са контузиите на мускулите и ставите. Това се случва, когато тренировките са прекомерно продължителни или интензивни. В композиция с незадоволително хранене този метод към спортуването може да приключи и летално.

Проблемът на несъразмерните тренировки е, че те действително вредят и на тялото, и на душeвността. Тялото страда от контузии, разтягания, дефицит на хранителни субстанции, хронична отмалялост. Може да се стигне до прекъсване на месечния цикъл и сърдечни болести, да се развият страхове и паники, да възникне взаимозависимост от тренировките и маниакално отношение към външния тип даже и с цената на здравето.

Ако все не успявате да постигнете своя „ блян “, на фона на общата отмалялост и дефицита на храна може да развиете депресивни и тревожни разстройства.

Какво значи „ несъразмерни тренировки “?

Ето признаците, които демонстрират, че тренировките не се отразяват добре на здравето ви:

- болежка или чувство за напън отляво на гърдите, в дясното рамо или ръката, отляво на врата по време или след физическо натоварване (може да демонстрира проблеми със сърцето);
- неочакван световъртеж, студена пот, бледност, загуба на съзнание;
- мощна болежка при извършване на упражнение;
- загуба на съгласуваност на движенията;
- главоболие;
- загуба на апетит;
- хронично напрегнати мускули;
- стомашно-чревни проблеми;
- непрекъснати простудни болести, породени от намален имунитет;
- тежко положение на отмалялост след подготовка.

Други неприятни признаци са:

- вие упражнявате по повече от 2 часа всеки ден;
- имате мощно занижена самооценка;
- непрекъснато имате възприятието, че би трябвало да се поизпотите „ още мъничко “;
- избягвате срещи с родственици и другари, имате проблеми в работата и в ученето, тъй като тренировките ви лишават от ден на ден и повече време;
- изпитвате стрес и паника, в случай че се постанова да пропуснете тренировка;
- продължавате да упражнявате макар възприятието за дискомфорт и интуитивното чувство, че би трябвало да спрете;
- фанатично сте загрижени за тежестта си, диетата си и формата на тялото си;
- не изпитвате наслада от тренировките и триумфите си, непрекъснато мислите за нови цели.

Да спреш в точния момент

Поговорката „ всичко с мярка “ се отнася и за физическите натоварвания. Затова…

- тренирайте, тъй като го желаете, а не тъй като „ би трябвало “;
- занимавайте се със спортове, които ви харесват;
- разнообразете тренировките си, с цел да не скучаете;
- включете в графика си тренировки навън, с цел да се разнообразите;
- спрете, в случай че изпитвате болежка или умора;
- в никакъв случай не тренирайте, в случай че имате травма;
- вслушвайте се в сигналите, които ви дава тялото ви;
- не забравяйте, че даже и разходката из квартала е физическа активност;
- пийте задоволително вода преди и след тренировка;
- попълвайте запаса си от сила с задоволително количество храна;

Това са главните препоръки. Те ще ви оказват помощ да запазите връзка с действителността.

Разбира се всеки човек си има самостоятелна потребност от физически натоварвания. Обемът им зависи от физическата му подготовка и метода му на живот. Само интуицията може да ви подскаже от какъв брой тъкмо придвижване имате потребност. Някои отиват да потичат, с цел да се отърсят от напрежението, други желаят да поплуват или просто да се разходят с бърза крачка.

Целта на тренировката е да помогнете на тялото да изрази желанията си, да му позволите да изхаби натрупалата се сила. Когато си споделяме „ Трябва да отида на подготовка, въпреки че не ми се върви “, ние не отстраняваме напрежението, а го сътворяваме.

Вземете образец от дребните деца – те са същински специалисти в интуитивното придвижване. За тях е естествено да се движат, когато го желаят, и да ядат, когато са гладни.

Децата следват интуитивното си умеене да живеят, до момента в който не бъдат научени инцидентно или преднамерено да пренебрегват интуицията си. На подрастващите и на възрастните им е доста по-трудно да се вслушат във вътрешния глас на тялото си. Те към този момент са научили разпоредбите на външния свят или са привикнали да угаждат на други, вместо да се преценяват със личните си чувства. Но ние можем още веднъж да се научим да живеем, да се храним и даже да се движим интуитивно, да се върнем към „ детските “ си чувства.

Откъде да стартираме?

Прекарвайте допустимо най-вече време уединено със себе си, вслушвайки се в потребностите на тялото си.

Намерете „ своя “ тип фитнес – оня, който в действителност ви харесва.

Осъзнавайте претекстовете си за подготовка.

Не мислете за калориите и за „ неправилните “ си форми – тези мисли надали ще ви оказват помощ да се насладите на спортуването.

Не се опасявайте да доставяте наслаждение на тялото си и да се грижите за него, то ще ви се отблагодари за това с едно ново качество на живот. /woman.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР