Заниманията с йога влияят благоприятно на мозъка, като укрепват мозъчните

...
Заниманията с йога влияят благоприятно на мозъка, като укрепват мозъчните
Коментари Харесай

Йогата влияе благотворно на мозъка

Заниманията с йога въздействат удобно на мозъка, като укрепват мозъчните структури, виновни за когнитивните качества и страстите, откриха учени.

Резултатите от проучването са оповестени в списание „ Brain Plasticity ”.
От десетилетия учените откриват доказателства, че аеробните извършения укрепват мозъка и предизвикват растежа на нови неврони. Американски учени от университетите в Илинойс и Уейн откриха, че заниманията с йога може да имат подобен резултат.
Авторите са обединили данни от 11 проучвания на връзки сред практикуващи йога и здравето на мозъка. В пет от тези проучвания се съпоставя положението на мозъка на хора преди и след курс по йога. Курсът е бил с дълготрайност сред 10 и 24 седмици.
В другата група проучвания са оценени разликите в мозъка на хора, които постоянно практикуват йога и такива, които не се занимават с това.
Във всяко от изследванията са употребявани способи за визуализация на мозъка като ядрено-магнитен резонанс или еднофотонна компютърна томография.
Изследваните лица са се занимавали с хатха йога, включваща придвижвания на тялото, медитация и дихателни извършения.
Учените открили, че по време на упражненията се усилва размерът на хипокампа.
Хипокампът взе участие в обработката на паметта и понижава с възрастта, което предизвиква развиването на деменция и заболяването на Алцхаймер.

При хора, занимаващи се постоянно с йога, по-силно е развита префронталната и цингуларна кора, амигдалата – структурата, виновна за прочувствената регулация, както и невронната мрежа на пасивния режим на мозъчната активност.
Пасивната мрежа е набор от мозъчни сектори, участващи в саморефлексия, обмисляне и памет. Лимбичният лоб, сходно на амигдалата, е част от лимбичната система – верига от структури, които играят основна роля в прочувствената регулация, ученето и паметта.
Авторите не знаят, за какво заниманията с йога работят на мозъка, както дихателните извършения. Предполага се, че ключът за позитивното влияние е механизма за контролиране на страстите, заложени в йогата.
Практикуването на йога оказва помощ да се усили прочувствения баланс, да се понижи стресът, безпокойството и депресията. Вероятно точно това усъвършенства мозъчната активност, считат учените. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР