Занаятът грънчарство бе избран за Майсторската надпревара, която ще се

...
Занаятът грънчарство бе избран за Майсторската надпревара, която ще се
Коментари Харесай

Грънчари ще мерят сили в Майсторската надпревара

Занаятът грънчарство бе определен за Майсторската конкуренция, която ще се организира през 2019 година по време на ХVІІ Международен панаир на обичайните занаяти в Етнографски музей навън /ЕМО/ „ Етър ” в Габрово. Това стана на съвещание на Оперативното бюро, в което вземат присъединяване лица и организации, ангажирани с опазването на българското културно завещание.

Досега в историята на Панаира два пъти този поминък е избиран за Майсторската конкуренция – през 2008 и 2014 години.

Зам.-кметът на Община Габрово Нела Рачевиц насочи рекомендация да бъде показана присъщата за Габровско керамика, която през днешния ден не е доста известна измежду необятната общност, само че направените произведения са доста характерни и имат висока художествена стойност. Такъв вид керамика може да бъде забелязана в Грънчарската работилница в ЕМО „ Етър ”.

Оперативното бюро одобри доклада на ХVІ Международен панаир на обичайните занаяти, който се организира от 6 до 9 септември 2018 година Доц. Красимира Кръстанова показа, че е впечатлена от израстването на това събитие през годините. Тя напомни, че е член на Оперативното бюро към този момент няколко години и може да направи вярна параленост.

Доц. Кръстанова акцентира, че е реализирана задачата националните и районни медии да бъдат ангажирани с отразяването на събития от Панаира, който съхранява обичайното майсторство и актуалните му проявления.

Чрез Панаира на „ Етър ”-а се социализира културното завещание, регистрираха членовете на Оперативното бюро. Бе отправена рекомендация да се ускори представянето на занаяти в риск от изгубване.

Нела Рачевиц показа, че е значимо освен какъв брой хора посещават Панаира, само че и качеството на самата аудитория. През последните месеци се вършат съществени старания за привличане на задгранични гости. Това става посредством потребление на опциите на мрежата от креативен градове на ЮНЕСКО, част от която е Габрово.

Кметът Таня Христова показва Международния панаир на обичайните занаяти по време на свои срещи на интернационално равнище.

Членовете на Оперативното бюро се сплотиха към разбирането, че ще се търсят благоприятни условия за усилване ролята на други институции, които да провеждат съпътстващи Панаира събития. Това би било една провокация за туристите да остават по-дълго време в Габрово.
 emo  emo1  emo2  emo3
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР