Занапред държавните служители и министри на Лондон ще присъстват само

...
Занапред държавните служители и министри на Лондон ще присъстват само
Коментари Харесай

Британският премиер изтегля Великобритания от срещите на ЕС

Занапред държавните чиновници и министри на Лондон ще участват единствено на съвещанията на Европейски Съюз, от чиито излаз Обединеното кралство има забележителен народен интерес, като да вземем за пример сигурността.

Решението бе оповестено, откакто по-рано Джонсън се закле да „ смъкна “ дипломатите в Брюксел и даде обещание подготовка за Брекзит без съглашение.

Обявявайки проектите, Стивън Барклай, държавен секретар по Брекзит, съобщи: „ Невероятно количество време и старания се отделят единствено за срещи на Европейски Съюз, които са върха на айсберга. Нашите усърдни чиновници също прекарват доста часове, подготвяйки ги, без значение дали четат нужните документи или работят върху речи. Отсега нататък ще вървим единствено на срещи, които в действителност имат значение. Това ще даде време на министрите и техните чиновници да се приготвят за нашето излизане от Европейски Съюз на 31 октомври и да се възползват от опциите, които ни предстоят ".

Евродепутатът на либералдемократите Катрин Беърдър осъди решението на Джонсън. „ Това е неправилен жест, движен от вътрешната политика, който обезценява участието ни в Европейски Съюз и не демонстрира нищо друго с изключение на пренебрежение към нашето въздействие в Брюксел и нашите съдружници. Как да разберем дали се разискват значими неща, в случай че не сме там? ", попита Беърдър.

Джонсън ще направи първото си пътешестване до Европа като министър-председател в идващите два дни, когато ще организира диалози с канцлера на Федерална Република Германия Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон преди срещата на върха на Г-7. Исканията му за преразглеждане на договорката за Брекзит на предшественика му на поста Тереза Мей обаче бяха посрещнати с жестока опозиция в Брюксел.

В писмо до ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск, министър председателят съобщи, че защитният механизъм за ирландската граница е недемократичен " и би трябвало да бъде отхвърлен от съглашението за Брезкит. Туск отхвърли настояването и предизвести, че премахването на механизма би рискувало връщане към твърда граница в Ирландия.

„ Тези, които са срещу механизма и не оферират реалистични други възможности, в действителност поддържат възобновяване на граница. Дори и да не го признаят “, отговори полският политик.

Опитите за отменяне на „ жизненоважния “ механизъм ще бъдат отхвърлени и от евродепутатите, увери координаторът на Европейския парламент по Брекзит Ги Верхофщад. „ Времето за игри и политически обвинявания бързо изтича “, добави холандецът.

Длъжностни лица в Брюксел даже упрекнаха персонално Джонсън, че е направил „ погрешни " и „ подвеждащи " изказвания за обстановката.

От Даунинг Стрийт обявиха, че „ няма вероятност за договорката ", в случай че механизмът не бъде отстранен от съглашението. „ Той към този момент е отритнат от депутатите три пъти и просто не е разполагаем като решение, както ясно се споделя в писмото на премиера “, акцентира представител на кабинета в Лондон.

Източник: "Фокус "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР