Замяната само на една обикновена 60-ватова електрическа крушка с LED

...
Замяната само на една обикновена 60-ватова електрическа крушка с LED
Коментари Харесай

Замяната на една електрическа крушка може да спести на българските домакинства 10 лв. годишно

Замяната единствено на една елементарна 60-ватова електрическа крушка с LED осветително тяло от 10 вата може да донесе на едно българско домакинство годишна спестовност от 10 лв. (5 евро), демонстрират калкулации на Евростат за вероятните спестявания на европейските семейства при потреблението на електрическа енергия, на база цени за първата половина на 2017 година

Най-много, или към 15 евро годишно единствено от промяната на 1 елементарна крушка с LED осветяване, могат да спестят семействата в Дания, Германия и Белгия, защото и цените на електричеството в тези три страни са най-високи в Европейски Съюз, регистрира европейската статистика.

Според разбора на Евростат цената на еленергията в тези три страни, изчислена на база 100 киловатчаса, е 30 евро в Дания и Германия и 28 евро в Белгия.

По този индикатор цената на електрическата сила у нас е най-ниска спрямо целия Европейски Съюз - 9,6 евро за 100 киловатчаса.

Сред околните ни съседи най-ниски са цените на тока за 100 киловатчаса в Сърбия - 6,6 евро, Македония - 8,4 евро, Турция - 10 евро. В Румъния цената на тока е 12 евро за 100 киловатчаса, а в Гърция - 19 евро.

Сред страните в Европейски Съюз с най-евтино електричество, с изключение на България, са още Литва, Хърватия и Унгария - по 11 евро за 100 квтч, Естония и Румъния - по 12 евро и Малта - 13 евро на 100 квтч.

Експерти: икономисвайте ток " от нищото "

Като се има в поради, че в един приблизително статистически апартамент у нас (2 стаи, кухня, коридори, баня, тоалетна), населяван от четиричленно домакинство, има към 10 осветителни тела, икономисаната сума може да набъбне до 100 лв. годишно при съблюдаване рекомендацията на Евростат.

Според калкулации на енергийни специалисти - близо 70 на 100 от сметката на сходно домакинство през зимните месеци отива за отопление и стопляне на вода, a останалите към 30 % се разпределят сред изстудяване, готвене, миене на съдове, пране, осветяване и други електроуреди.

Енергийните специалисти поучават също да икономисваме ток " от нищото " като изключваме от контактите всички електрически уреди, които не употребяваме сега, да използваме " мъдро " нощната цена, както и да изключваме фурната 10-15 минути преди финала на готвенето, с което можем да спестим към 20 на 100 от потребяваното електричество.

Освен това - оставени включени и работещи по 10 часа на ден тв приемник, преносим компютър и настолен компютър, както се случва в доста семейства - употребяват общо към 1 киловат или 365 киловатчаса на година, което е почти годишен разход от 70-80 лв., пресмятат още специалистите.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР