Замяната на Гешев със Сарафов е поредното падение на прокурорската

...
Замяната на Гешев със Сарафов е поредното падение на прокурорската
Коментари Харесай

Лена Бориславова: Изборът на Сарафов е поредното падение

" Замяната на Гешев със Сарафов е следващото проваляне на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет ", разяснява Лена Бориславова в своя обява във Фейсбук.

" Именно заради тази причина е нужна същинска правосъдна промяна, а не замяна. Затова ПП-ДБ ще се борим в Народното събрание. Предстои публична позиция ", разяснява още тя.



В поддръжка на Сарафов през днешния ден гласоподаваха всички присъстващи членове на Прокурорската колегията без Пламен Найденов, който беше и измежду четиримата правосъдни кадровици, които не поддържаха отстраняването на Гешев. Веднага откакто беше определен Сарафов разгласи, че стартира проверка на работата по делата с висок публичен интерес, в това число и по следствията, поради които някогашният основен прокурор Иван Гешев изиска имунитетите на Бойко Борисов и Кирил Петков.

Правосъдният министър също изрази изненадата си от избора на Сарафов като го дефинира припрян.

" Първо, аз чаках, че ще има известно време преди да бъде оповестен и осъществен този избор по няколко аргументи, сподели пред публицисти в Народното събрание министърът на правораздаването Атанас Славов в коментар на избора на Борислав Сарафов за краткотрайно изпълняващ длъжността основен прокурор.

Авторитетни членове на Висшия правосъден съвет показаха мнение, че Пленумът би трябвало да е органът, който избира, а не колегията, без да разясня дали това е противоречиво или несъмнено, сподели Славов.

Той добави, че на второ място, преди да се извърши подобен избор, точно поради поръчката за решителна смяна в прокуратурата, съгласно него било значимо да се създаде профил на претендента, който в оптималната степен да подхожда на правилата и условията, заложени в Закона за правосъдната власт. И на трето място - да забележим поръчката, с която определеният претендент встъпва, уточни Славов.

" Смяната на Иван Гешев с Борислав Сарафов удостоверява тезата ми за подмолен и незаконен прелом в прокуратурата, който бе прокаран с цената на реплика, че има политическа воля за промяна на правосъдната система ", сподели правозащитникът адв. Михаил Екимджиев пред .

Според него още преди месец, когато " Сарафов се държеше като домакински любим на Гешев и внезапно реши да му се озъби след така наречен опит за атентат ", е станало ясно, че кукловодите го готвят за тази позицияи, разяснява той.

Правозащитникът сложи под подозрение изказванията на Сарафов, че може да бъде самостоятелен.

" Как може да бъде самостоятелен, откакто се опасява от Гешев, а и се твърди, че е бил в близки връзки с Петьо Еврото, който на практика е управлявал правосъдната система от името на своите политически повелители Борисов и Пеевски? ", пита Екимджиев.

Той предвижда, че престоят на Сарафов като основен прокурор евентуално ще продължи повече от три години поради неналичието на политически консенсус в Народното събрание.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР