Замразяване на доходите няма да има, докато няма криза. Това

...
Замразяване на доходите няма да има, докато няма криза. Това
Коментари Харесай

Икономическият министър обяви страхотна новина за доходите на българина

Замразяване на приходите няма да има, до момента в който няма рецесия. Това съобщи министърът на стопанската система Емил Караниколов пред Българска национална телевизия. Забавянето на международната стопанска система се дължи на задържането на растежа при световните играчи и Брекзит, само че към този момент прогнозата за България е за поддържане на относително добър растеж.

Министърът разяснява и буксуването на Закона за горивата, който към този момент една година не може да влезе за разискване. По думите му казусът е в самия бранш, който не съумява да се сплоти към съответни хрумвания.

Нашата стопанска система в действителност има растеж, уравновесен, последните години го резервираме. Но във връзка с приходите към момента имаме доста да изпреварваме, сподели Емил Караниколов.

Преди два дни Европейска комисия усили прогнозата за растежа на българската стопанска система на 3.6, само че слага фокуса за идната година, че нашият растеж ще е към 3. Караниколов обаче обърна внимание, че и за тази година прогнозата е била по-ниска – 3.1, само че към този момент към края на годината е 3.6.

Ако не пристигна финансова рецесия, няма да имаме проблем, тъй като за по-следващите години се дава прогноза над 3, сподели още той. „ Замразване на приходите, до момента в който няма рецесия и има растеж на стопанската система, няма да има.

Защото сега безработицата ни е под 5% – т.е. действително той няма безработица. Друг е въпросът дали хората получават това, което желаят “, съобщи Караниколов. Радостната вест, е че последните три години приходите в България порастват и това е приблизително сред 8 и 12 %. Но на нас ни би трябвало повече, сподели още той.

„ Дали ще се стигне до рецесия, никой не може да планува. Въпреки всичко индикаторите за България сега не показват това. Въпреки че в края на третото тримесечие се забавя износа, спрямо предходни месеци “, съобщи министърът.

Караниколов обаче посочи, че единствено за първите първите 7-8 месеца за тази година имаме над 17 милиарда евро експорт, което демонстрира, че българските артикули и услуги стават все по-качествени и конкурентни като цени. Имаме браншове, които се развиват извънредно добре – металургия, IT бранш.

Наблюдава се и наклонност, освен че доста българи се връщат у нас, само че и чужденци идват да работят в България. Министърът разяснява и буксуването на Закона за горивата, който към този момент една година не може да влезе за разискване. По думите му казусът е в самия бранш, който не съумява да се сплоти към съответни хрумвания.

„ Самият бранш не желаят да седнат на една маса и да вземат решение за техния закон, за техния бизнес по какъв начин да се регламентират нещата. След първия закон едните споделиха – ние не бяхме включени в присъединяване, ние ги извикахме, водихме диспути качихме за публично разискване и пристигнаха нови 150 оферти. Вчера ги обобщихме и в понеделник законът потегля към Министерски съвет “, сподели още Караниколов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР