Замисляме ли се какво слагаме в чиниите си и кои

...
Замисляме ли се какво слагаме в чиниите си и кои
Коментари Харесай

Заблуди за храненето, които вредят на здравето ни

Замисляме ли се какво слагаме в чиниите си и кои храни са потребни и здравословни? Чуваме най-различни и постоянно спорни изказвания за това кое е нездравословно и кое потребно, а новите изследвания опровергават част от известните досега. Има някои публикувани заблуди за храненето, които вредят на здравето ни. Вижте някои от тях.

Мазните храни засищат повече
Това изказване не е правилно. Чувството за задоволеност зависи от наличието на въглехидратите в храната, а не на мазнините.

Печеното на скара е по-здравословно
Проучванията опровергаха това. Ако мазнината от месото капе върху въглените, се образуват канцерогенни субстанции, които дружно с дима се издигат нагоре към месото.

Съдържанието на мазнини в пилешкото е по-ниско от това в свинското
За това към момента спорят, тъй като в печеното с кожата пиле наличието на мазнини е по-високо, в сравнение с в свинското филе (17,5% против 2%). Бялото пилешко месо без кожа обаче съдържа единствено 1% мазнини.

Маргаринът е нискокалорична опция на маслото
Много постоянно маргаринът е именуван сурогат на маслото. Но в 100 г масло има 750 килокалории, а в 100 г маргарин - 745. Освен това в маслото се съдържат скъпи мастни киселини, подпомагащи работата на сърцето.

Суровата храна е по-полезна от сварената или печената
Не постоянно. Например в боба и патладжана има отрови, които стават безвредни за индивида единствено след термична обработка.

Кафето обезврежда действието на алкохола
Точно противоположното. Чаша кафе единствено форсира постъпването на алкохола в кръвта. Така че не си и мислете, че по този метод ще изтрезнеете бързо, с цел да седнете зад кормилото.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР