Замисляли ли сте се за значението на цвета в брандирането?

...
Замисляли ли сте се за значението на цвета в брандирането?
Коментари Харесай

Какъв цвят е марката ви?

Замисляли ли сте се за смисъла на цвета в брандирането? Coca-Cola асоциираме с алено. IBM със синьо. DHL с жълто.

Много от международните компании от дълго време са разбрали смисъла на цвета за маркетинга, както и способността му да основава положителен имидж. Цветът играе голяма роля в спомените за облици и гледки, видени с очите. Той подтиква всички сетива и интуитивно прокарва послания по метод, който никой различен информационен способ не владее.

Характерният цвят на марката би трябвало да бъде разпознаваем и цикличен. Важно е той да се появява върху логото, всички артикули, опаковки и рекламни материали.

Ако сега избирате цвят за марката си, направете всичко допустимо той да ви отличава от останалите във вашия отрасъл, поучават създателите в уеб страницата на сп. Entrepreneur. Цветът би трябвало да подхожда на промишлеността, в която бизнесът се развива. Но и да кореспондира с обещанието на марката.

Освен всичко останало, цветът би трябвало да търси благозвучие с човешката логика на психиката в цялата нейна трудност. Асоциациите с него варират съгласно културата, обстановката и промишлеността. Въпреки това изследванията в западните страни доближават до няколко универсални извода за всеки цвят:

Синьото  в студените му разновидности се възприема като цвят на знак за нещо, на което може да се разчита, което заслужава доверие. Свързва се с финансова отговорност и сигурност. Масово дава отговор на визията на хората за небето и морето. То е явен, бодър, " слънчев " цвят, който универсално се възприема добре. Особено известен е що се отнася до марките на финансови институции по целия свят. Може би точно, тъй като се асоциира сигурно, непоклатимост, доверие.

Червеното  задейства хипофизната жлеза, форсира пулса и подтиква хората да дишат по-ускорено. Интуитивният отговор към него го прави нападателен цвят, деятелен, провокативен, който сграбчва вниманието. Заложете на алено, в случай че държите да предизвикате отговор към появяването на марката (не наложително позитивен). Понякога аленото се асоциира с заплаха от задлъжняване.

Зеленото  в общ проект в множеството култури се свързва със здраве, прохлада, успокоение. Вариациите му имат разнообразни тълкувания. Тъмно зелено препраща към благосъстояние и авторитет, а светлозеленото успокоява.

Жълтото  във всяко общество се асоциира със слънцето. Следователно, то комуникира оптимизъм, позитивизъм, светлина и топлота. Някои негови нюанси стимулират и предизвикат креативната мисъл и сила. Окото вижда ярките жълти цветове преди всички останали, което ги прави подобаващи за стимулиране на решението за покупка.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР