Замисляли ли сте се откъде идват минералните води у нас?

...
Замисляли ли сте се откъде идват минералните води у нас?
Коментари Харесай

10 от най-популярните градове с минерална вода в България

Замисляли ли сте се от кое място идват минералните води у нас? Дали са лековити? Доколко и кои от тях стават за пиянство?

Много от българските минерални курорти оферират достъп до това тяхно благосъстояние – от басейните, цялостни с минерална вода, до бутилираната вода, която използваме всеки ден.

Днес ще се отдадем на отдих и релакс. Представяме ви 10 от най-популярните градове с минерална вода в България.

1. Велинград

Велинград се намира в Южна България. Известни са 6 термоминерални залежи, които се употребяват за профилактика и лекуване на необятен набор от болести – от нервна система, стрес, депресии до болести на опорно-двигагелната система, в това число след ендопротезиране. Водата от някои извори е подобаваща за пиянство като лекарствено средство при остеопороза. 

2. Хисаря

Перлата на Същинска Средна гора, интернационално прочут балнеолечебен курорт. Това е Хисаря – с цели 22 извора с ниска минерализация и висока алкална реакция, бистри, безцветни и приятни на усет. По тази причина минepaлнaтa вoдa в Xиcapя ce пoлзвa ĸaтo тpaпeзнa и зa пpoфилaĸтиĸa и лекуване нa cтoмaшнo-чpeвни зaбoлявaния, бъбpeчни и ypoлoгични зaбoлявaния, зaбoлявaния нa oпopнo-двигaтeлния aпapaт, гинeĸoлoгични зaбoлявaния, cтoмaтoлoгични зaбoлявaния и пpoфилaĸтиĸa нa зъбния ĸapиec, xpoничнa интoĸcиĸaция c тeжĸи мeтaли и фapмaцeвтични пpeпapaти.

3. Сандански

В подножието на Пирин планина, комфортно се е настанил красивият град Сандански със своите 6 минерални извора. Курортът е профилиран за лекуване на болести на горните дихателни пътища и белите дробове. Благодарение на климата и водите му, Сандански е един от най-посещаваните от туристи целогодишно.

4. Банкя

По северните скатове на Люлин планина и наоколо до София, с минерална вода, подобаваща за пиянство и за лекуване на сърдечно-съдови болести, разстройства на нервната система, нарушавания в обмяната на веществата, това е Банкя. Градът е разгласен за екологичен резерват. От единното хидротермално находище бликат няколко естествени и сондажни хидротермални източника, с температура на водата 36,5°-37° С.

5. Девин

Град Девин е ситуиран в централната част на Родопите. Минералните води са от няколко извора с огромен дебит и температура сред 16° и 72° С. Те са подобаващи, както за пиянство, по този начин и за лекуване на болести на опорно-двигателния уред и на нервната система.

6. Вършец

Разположен в подножието на връх Тодорини кукли в Стара планина, град Вършец е прочут с лековитата си топла минерална вода. Липсата на варовик във водата на Вършец я прави една от най-меките в България. Минералната вода във Вършец лекува болести на нервната и сърдечно-съдовата система, и на опорно-двигателния уред. Чистият въздух и лековитата вода въздействат добре и на заболявания на стомашно-чревния тракт, на отделителната система, при проблеми с очите и кожата и др.

7. Сапарева баня

Сапарева баня се намира в Югозападна България. Разположен е сред планините Рила и Верила и е прочут с гейзера в центъра на града. Планинската питейна вода в Сапарева баня е доста студена и чиста, а минералната вода – една от най-горещите в Европа. Лекуват се болести на опорно-двигателния уред, на периферната нервна система и гръбначния дирек, посттравматични положения, ортопедични, дегенеративно-ставни, кожни и гинекологични болести.

 10 от най-популярните градове с минерална вода в България

8. Св. св. Константин и Елена

Св. св. Константин и Елена е най-старият черноморски курорт в България. В него има 7 горещи минерални извора, подобаващи за лекуване на доста заболявания и спа процедури. Целогодишно в курортен комплекс Св. св. Константин и Елена работят голям брой басейни и уреди с минерална вода. Елементите от състава на минералната вода в курорта Св. св. Константин и Елена лекуват сърдечно-съдови болести, диабет, затлъстяване, подагра, болести на опорно-двигателния уред и функционалната нервна система.

9. Павел баня

Павел баня е град в Южна България, ситуиран в Розовата котловина. От седем естествени и сондажни хидротермални източника бликат минерални води, които от антични времена се употребяват за лекуване на дискови хернии, радикулити, травматични увреждания, ортопедични болести и други.

10. Кюстендил

Намиращ се в подножието на Осоговската планина, Кюстендил има над 40 минерални извора. Именно те са една от аргументите за основаването на античния Улпия Пауталия преди повече от XX века. Заради богатото си наличие на сяра кюстендилската вода благоприятства лекуването на разнообразни кожни болести. Тя се употребява и за лекуване на професионални болести, свързани с натрупването на тежки метали в организма.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР