Замисляли ли сте се някога откъде идва храната, която консумираме

...
Замисляли ли сте се някога откъде идва храната, която консумираме
Коментари Харесай

Щастието е важно и има 4 лапи

Замисляли ли сте се в миналото от кое място идва храната, която консумираме всеки ден? А задавали ли сте си въпроса по какъв начин се създава храната, която похапват домашните ви любимци?

Е, в този момент ще мога да ви опиша по отношение на второто питане, тъй като преди няколко дни се потопих от близко в света на Purina, марка, създаваща кучешка и котешка храна с над 90-годишна история. И подсигурявам ви, доста е забавно и има какво да научите…

Ако преди седмица някой ме беше попитал какво тъкмо се съдържа в храната за домашни любимци, щях да въртя очи от стеснение и да си замълча, предизвиквайки любознанието си по тематиката. Днес обаче към този момент знам, че на първо място това е комплициран, виновен и дълъг развой, с доста мисъл и грижа във връзка с домашните кучета и котки.

Пристигаме във фабриката на Purina в китното италианско градче Портогруаро. То се намира покрай Венеция, в него живеят 25 000 души, а времето е дъждовно, само че меко и прелестно. Идеално, с цел да научим повече за процеса на работа и полезностите на марката.

Историята на Purina e безпределно увлекателна – тя започва в Щатите преди повече от 90 години като дребен фамилен бизнес, а към днешна дата е част от портфолиото с артикули на Nestle. В нашата страна Purina е част от Nestle фамилията от 2002 година. В момента в международен мащаб в компанията работят над 30 000 души, а в Европа те са към 8000, като включително с изключение на чиновниците по индустриалната част, влизат и над 500 специалиста от ветеринари и експерти по хранене и държание на животните.

 e Личен списък

Фабриката на Purina в Портогруаро

Предприятието на Purina в Портогруаро е профилирано в производството на суха котешка и кучешка храна. Още 14 други заводи на марката в Европа се грижат за основаването и на мокра.

Още в първите мигове в офис пространствата на завода разбираме, че марката е “pet friendly” или другояче казано – позволено е да доведеш домашния си любим на работа с теб (стига да има всички нужни за животинчето ваксини). Това не ме изненадва, защото италианците са извънредно необятно отворени към развъждането на домашни любимци в домовете си. Ако в България към момента се гледа с неприятно око на това да влезеш с кучето си в мола или е задача невъзможна да наемеш квартира, в случай че си притежател на котка, то в Италия тези морално остарели разбирания за животните са от дълго време забравени. Вгледайте се при идната си екскурзия до Ботуша и ще осъзнаете, че с домакински любим си добре признат на всички места, даже и в първокласните бутици на италианските дизайнери…

 г Личен списък

Един дребен другар, който ни посрещна в офисната част на фабриката. Кученцето се споделя Силва, а неговият притежател е чиновник на Purina и през днешния ден го е взел със себе си на работа.

В Италия съвсем всяко семейство гледа или куче, или коте, или и двете. А фабриката в Портогруаро не прави изключение и приема с отворени прегръдки животинките на чиновниците си. На входа на офиса има симпатично табло със фотосите на кученцата и стопанинът на съответното отбелязва „ през днешния ден съм тук “ или „ през днешния ден съм у дома “.

 e Личен списък

Ах, това сладко табло!

Любопитен факт е, че италианците въобще не държат на породата на кучето, значимото е да благо, любвеобилно и да радва фамилията, което го отглежда. Но пък държат то да похапва качествена, вкусна храна, която да му доставя всички значими и нужни за уравновесен живот субстанции.

Именно по тази причина не е инцидентно, че Purina изповядва полезности като това да предизвиква осиновяването на животни от приюти, да основава храни за домашни любимци без изкуствени съставки, на чиито етикет всичко да е написано разбираемо и в действителност да се съдържа в пакета, посредством храните си да се грижи за здравето и тежестта на домашните любимци. Освен това е толерантна към концепцията от ден на ден компании да разрешават на притежателите на кучета да ги водят в офиса.

Това, което обаче отличава най-вече Purina в позитивно отношение като бранд, e ангажираността към здравето на животните и тяхното вярно развиване още от най-ранна до най-късна възраст, както и отношението им към тях, когато имат здравословен проблем. Марката има профилирани серии храни за дребни, междинни и огромни породи кучета, за бебета, подрастващи и възрастни животни, за котки, има медицински серии храни за заболели кучета и котки, има артикули за храносмилателната система, за алергии, за диети.

 e Личен списък

Ето това съдържат храните Purina: каквото написа на етикета, това е и в продукта

А от този месец на пазара излиза и най-новият артикул на марката – Purina One котешка храна, която съдържа лактобацили и Омега-6 мастни киселини и по този метод се грижи за здравето на котката извън и от вътрешната страна. Тя се създава по нова формула, която носи името Бифенсис, а изследване потвърждава, че в случай че котенцето се храни в продължение на единствено 3 седмици с нея, тя се отразява удобно на перисталтиката, имунната система, козинката, зъбите и кожата на животинчето.

 e Личен списък

Новият артикул на Purina, особено за котки

В България Purina има 2 канала на разпространяване – в профилираните магазини за животни и в супермаркетите. На наша територия продуктовото портфолио на Purina съдържа 12 марката кучешка и котешка, суха и мокра храна. А положителната вест е, че Purina One ще се предлага и в супермаркетите, което ще я направи още по-лесно налична, когато притежателите на котки желаят да дават на любимците потребна и качествена храна.

Брандът отделя огромно внимание към проучването на храната и домашните любимци и не се задоволява с нищо, по-малко от най-хубавото в бранша. Както споделят експертите и във фабриката в Портогруаро – преди да стигне до купичката на нашето коте или куче, храната минава над 150 стъпки на инспекция, а самите специалисти основават храната за 2-та вида животни по отношение на техния метод на живот, по отношение на самостоятелните потребности на породата и по отношение на размера им.

 e Личен списък

Така влизаме в индустриалната част на фабриката, екипирани по отношение на правилника за работа, сигурност и хигиена на средата

Purina работи интензивно и по-разбиване на следните 3 клишета в промишлеността: „ храната за домашни любимци е скъпа “, „ кой знае по какъв начин се създава кучешката/котешката храна “ и „ по-добре да сготвям за домашния си любим “.

Знам, че тези изказвания са неправилни, и в този момент ще ви кажа за какво. Да стартираме в обратна посока. Невинаги котките и кучетата реагират на човешката храна по същия метод, по който реагира организма на хората. Понякога един изяден прекомерно сладостен плод може да умори кученцето, а готвенето на ориз и месо не съдържа в себе си всички хранителни субстанции, от които се нуждаят любимците.

 e Личен списък

Контролът на качеството е извънредно значим за Purina, на всички места в завода има сходни "проби " от другите типове храни, които се преглеждат до последния подробност

Относно второто – Purina има извънредно транспарантна политика във връзка с производството на храната, неслучайно се позволяват медии в индустриалната част на завода. Уверявам ви, че в кучешката и котешката храна на марката има единствено потребни за животното съставки, поднесени по най-правилния за асимилиране от тяхна страна метод – зеленчуци, растителни и скотски масла, протеин от месо, витамини – никакви консерванти и никакви изкуствени оцветители. Рецептите за храните на Purina са основани напълно на естествените потребности на животното.

 e Личен списък

Лабораторията на Purina в Портогруаро - тук се изследват всички нови първични материали за храна, които идват и следва да се трансфорат в гранули за домашни любимци

А за цената – развъждането на домашния любим е обвързвано с разноски, несъмнено, само че надали непрекъснатото готвене за животното излиза чак толкоз по-изгодно от профилираната за него храна. А и дано не пропущаме, че Purina имат серии храни на разнообразни цени, разликата при тези на по-висока е в съотношението на протеин в състава им. С качеството обаче не се прави компромис и то постоянно е на равнище.

 e Личен списък

Червеното оцветяване в храните идва не от изкуствени химикали, а от ето този дестилат от цвекло. Полезно и прелестно. А зеленото - надлежно от спирулина.

И последно, само че не по значимост, Purina работи в посока до 2025 година да направи всички свои опаковки рециклируеми. Впрочем, това е задача и пред цялата гама артикули на Nestle в международен мащаб, смела цел, която обаче ще бъде извънредно значима за околната среда, в случай че бъде реализирана.

След визитата на фабриката на Purina мога самоуверено да заявя, че производството на кучешка и котешка храна е доста по-сериозен, виновен и комплициран развой, в сравнение с подозирате.

И че купувайки плик храна с бранд на Purina, вие купувате един в действителност първокласен артикул, чийто надзор минава по всички канали от приемането на суровината до пакетирането за доставка и можете да бъдете изцяло спокойни, че котенцето или кученцето ви похапват всички потребни храни и субстанции, от които организмът им има потребност.

 e Личен списък

Складът за първични материали на фабриката

 e Личен списък

Производственият завод

 e Личен списък

Храната към този момент е подготвена и се пресортира, мярка за спомагателен надзор на качеството

 e Личен списък

...и се пакетира

Не е пресилване, когато хората споделят "щастието има 4 лапи ". Е, аз бих допълнила само, че благополучие е и когато нашето благополучие е щастливо. А това се получава, когато то осъзнава какъв брой доста го обичаме, грижим се за него отговорно и желаеме най-хубавото за него.

 e Личен списък

Крайният резултат е значим единствено когато е първокласен и доближат отговорно
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР