Замисляли ли сте се какво ще се случи, ако някой

...
Замисляли ли сте се какво ще се случи, ако някой
Коментари Харесай

Смразяващ кръвта роман на Джорджо де Мария оголва най-големите ни страхове

Замисляли ли сте се какво ще се случи, в случай че някой изкара всичките ви секрети, споделени през обществените мрежи с най-близките ви, нескрито? Десетки неприятни страсти ще срутен душевния ви свят, а последствията може да се окажат съдбовни.

Джорджо де Мария с романа "Двайсетте дни в Торино " ще ни потопи точно в тази атмосфера с история, която смразява до мозъка на костите.

Това е паметен разказ, в който отекват гласовете на Лъвкрафт и Борхес, написан през 70-те години на ХХ в., в разгара на десен и ляв политически тероризъм в Италия.

"В празното крило на санаториум за душевноболни под крилото на църквата, фанатизирани младежи основават Библиотеката – място, където самотни жители могат да четат взаимно персоналните си дневници и да се свързват със сродни души за „ диалози в ефира “. Писанията им обаче бързо се трансформират в страховити и противни изповеди, а читателите в Библиотеката прекомерно късно научават, че зла мощ е нахлула в персоналното пространство и в здравомислието им. Когато за двайсет дни град Торино изпада в групова неуравновесеност, достигнала кулминационната точка си в среднощни кланета, необясними за стотици очевидци, Библиотеката затваря порти и бива заличена от историята. Докато елементарен уединен публицист не взема решение да изследва загадъчните събития, които жителите на Торино се опасяват даже да загатват. Неизбежно замесен в окултната мрежа на града, той стига до сърцевината на кошмарите на актуалния човек: един път споделено, интимното става всеобщо . "



Алегория, въодушевена от злокобните неофашистки акции на епохата, романът „ Двайсетте дни в Торино “ към този момент четиресет години има своите ревностни фенове. В напрегнатата модерна ера на терористи единаци, насъсквани от обществените медии, обезпокоително резонира всеобщата суматоха, обрисувана от Джорджо де Мария: глух, пулсиращ смут, сковал всеки момент от всекидневието на хората. С изумителното си предчувствие за световната мрежа – интернет – и за апокалиптичните последствия от несъразмерното шерване този тъмен и предвидлив разказ през днешния ден е по-стряскащо настоящ от всеки път.

Романът отрежда на Де Мария почтено място до създатели като Итало Калвино и паралелно до майстори на класическия хорър като Едгар Алан По и Х. Ф. Лъвкрафт. Натрапчиво изобретателна и интуитивна прозаичност, която смразява до мозъка на костите, злокобно оракулски опус, от дълго време чакан и постоянно своевременен.

Книгата може да бъде закупена и онлайн от ТУК!

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР