Замисляли ли сте се, какво не знаем за хот-дога? Всъщност

...
Замисляли ли сте се, какво не знаем за хот-дога? Всъщност
Коментари Харесай

Какво не знаем за хот-дога

Замисляли ли сте се, какво не знаем за хот-дога? Всъщност кренвиршите са една от най-старите форми на обработени храни, упоменати в Одисеята на Омир, настояват от foodpanda. 

Хот-дога е вид сандвич  с кренвирш или варена наденица. Традиционно се продава с заряд от лютеница и горчица, само че може да е добавен кетчуп, пресни или мариновани зеленчуци, бекон и подправки, написа в wikipedia.

Но по какъв начин тъкмо поражда концепцията за така наречения хот-дог (hot dog; безусловно: горещо куче)?

Въпреки че хотдогът е характерен американски сандвич, корените му са в Германия. Има изказване, че този апетитен сандвич е основан в края на 1600 година от Йохан Георххнер, месар, който живее в Кобург, Германия. Според този отчет Георгхенер по-късно пътува до Франкфурт, с цел да разпространява новия си артикул.

Немците потвърждават в особено проучване, че първите сходни на хотдог закуски се вършат в Германия даже още през 1487г. (пет години преди откриването на Америка). В началото на 19 в. немските емигранти в пренасят технологията за произвеждане на този сандвич в Америка.

Годината 1893 е значима дата в историята на хот-дога. В Чикаго през тази година на колумбийското ревю е имало орди от гости, които консумирали огромни количества салами в самун, като комфортна, евтина и лесна храна.  

Самото название евентуално идва от реклама в САЩ, където в фотосите е използван дакел, давайки името на сандвича.

Традиционно хот-дога се продава с добавка от кетчуп и горчица, само че може да се добави и лютеница. Днес има доста вариации на хот-дога, в които се поставят зеленчуци и разнообразни подправки.  

Хот догът е най-популярната храна на спортни срещи и увеселителни паркове. Всеки 4-ти човек изяжда най-малко по един, по време на сходни мероприятия.

Внимавайте с честата консумация на хот-дог, тъй като има високо наличие на мазнини, сол и натриев нитрат. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР