Замисляли ли сте се какво е влиянието на енергийните напитки

...
Замисляли ли сте се какво е влиянието на енергийните напитки
Коментари Харесай

10 факта за енергийните напитки

Замисляли ли сте се какво е въздействието на енергийните питиета върху организма? Освен че дават сила на тялото, те постоянно са поставяни в графата „ нездравословни " - главно поради наличието на кофеин. Кофеин обаче има и в кафето, в чая, даже в шоколада. Ето какво споделят научните проучвания по тематиката.

1. Човек без здравословни проблеми може да пие по 5 енергийни питиета (5x250 мл) дневно

Европейският орган за сигурност на храните (ЕОБХ) прави проучване сред 66 531 души, с цел да даде научно мнение за сигурността на кофеина и вероятните му взаимоотношения с други всекидневно одобрявани съставки. Според формалното умозаключение от 2015 година потреблението на кофеин до 400 мг дневно, което е равно на наличието на кофеин в 5 енергийни напитка (5х250 мл) - не поражда опасения за сигурността на възрастния човек (18+ г.) без здравословни проблеми.

2. Човек без здравословни проблеми може да изпие 2 енергийни питиета (2x250 мл) по едно и също време

Споменатото нагоре научно проучване на ЕОБХ заключва още, че еднократният банкет на кофеин до 200 мг не пораждат опасения за здравето. Същото количество кофеин не води до промени в кръвното налягане, кръвообращението, телесната температура и водния баланс. Също по този начин, кофеинът не пречи на напъните по време на тренировки или други спортни интензивности.

3. Енергийните питиета постоянно съдържат едно и също количество кофеин

Всеки кен енергийна напитка съдържа общоприетоо количество кофеин, тъй че потребителите знаят какво количество одобряват. Тази информация е изключително потребна, в случай че потребителите наблюдават дневния си банкет на кофеин.При пиенето на кафе няма сходна информация, защото количеството кофеин зависи значително от метода на подготвяне.

4. Енергийните питиета подкрепят мозъчната активност и концентрацията

Няколко проучвания удостоверяват, че енергийните питиета подкрепят мозъчни действия, като памет, фокусиране и време за реакция. В същото време понижават умората.

5. Енергийните питиета усъвършенстват времето за реакция

Изследвания потвърждават, че енергийните питиета, които съдържат витамини и таурин, имат редица потребни поведенчески резултати. Подобно изследване, в което участниците са пиели енергийни питиета с кофеин (75 мг) и захар, демонстрира, че енергийните питиета доста покачват равнищата на сила и усъвършенстват времето за реакция. 11 доброволци вземат участие в опит, който симулира шофиране при отмалялост. Резултатът демонстрира, че времето им за реакция и способността им да останат в пътната лента са се подобрили доста и са останали такива даже 2 часа след приемането на напитката.

6. Енергийните питиета зареждат организма с сила и оказват помощ в битката с умората

При потреблението на енергийни питиета бдителността се усилва, сънливостта понижава, а продуктивността се подвига. Кофеинът подтиква централната нервна система, което води до чувство за ободряване. Изследвания, употребяващи симулатори за шофиране, демонстрират, че енергийните питиета усъвършенстват качеството на шофиране и понижават сънливостта даже при водачи, които са лишени от сън.

7. Енергийните питиета се оферират в голям брой усети

За тези, които не харесват усета на кафето или чая, енергийните питиета могат да бъдат идеалният избор, защото се оферират в разнообразни усети.

8. Енергийните питиета се оферират и във вид с нула калории

Черното кафе не съдържа съвсем никакви калории, само че малко хора го пият чисто. Обикновено към него се прибавят захар, мляко или сметана, които покачват доста калоричността на утринната напитка. Когато става въпрос за енергийни питиета обаче, има много варианти за ободряване без калории.

9. Кофеинът може да се приема и следобяд

От нерешителност някои хора заобикалят напитките с кофеин в следобедните часове, с цел да не си скапват съня. До огромна степен обаче тази нерешителност се оказва голословна. Тялото обработва кофеина релативно бързо - резултатите от него се усещат скоро след потреблението му, само че също са и много краткотрайни. След към 4-5 часа черният дроб, органът, който главно разгражда кофеина, е обработил половината от признатото количество. След 8 часа 75% от признатия кофеин към този момент са разградени.

10. Кофеинът усъвършенства физическите и умствените функционалности

Благодарение на наличието на кофеин и таурин енергийните питиета покачват физическите и умствените функционалности, позволявайки на организма да се усеща по-енергичен, мощен и пресен.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР