Замисляли ли сте се как можете да готвите, без да

...
Замисляли ли сте се как можете да готвите, без да
Коментари Харесай

Кулинарна работилница Твоята храна“ предстои във Варна

 Замисляли ли сте се по какъв начин можете да готвите, без да изхвърлите грам артикули?

Възможно е: пестите пари, сила и дано не забравяме: опазвате природата.

Сред най-често изхвърляните артикули заради безразсъдно извършване на покупки, неумело запазване и готвене са зеленчуците.

" Да спасим зарзавата “ е кулинарната работилница, която планът " Твоята храна “

провежда на 25 юли в Споделената градина за градско земеделие във Варна (кв.

Владиславово, зад магазин Алати), с цел да показва образно по какъв начин може да се готви вкусно, пълноценно и без боклуци със зарзавата създаден на място.

Участието в работилницата е безплатно и без възрастови ограничавания, нужно е единствено авансово записване.

Участниците в работилницата сами ще подберат и наберат в градината зарзавата, с който ще готвят, ще научат детайлности да пътя на храната в и за плана Градско земеделие – 3C Humana Varna, както и по какъв начин сами да стартират споделена градина.

Водещ на работилницата е Йордан Кръстев от " Прегърни готвача “, които ще демонстрира интересни и лесни сезонни предписания: паеля със зеленчук от градината; сармички в листа от манголд и цвекло; студена чорба от алено цвекло; салата с пащърнак и хрян; лимонада с билки от градината (мента, босилек, лавандула и каквото още ви хареса).

Знаете ли, че в Европа се изхвърлят близо 100 милиона тона храна годишно? И ние не сме по-назад: към 670 хиляди тона храна се изхвърлят в България всяка година.

Можете ли да си представите, че максимален дял – повече от половината, се похабява от семействата: между 200 и 600 евро годишно е цената на изхвърлената храна от едно семейство в Европа! Основна причина е неразумното пазаруване, неумелото запазване, готвене без обмисляне.

Проектът " Твоята храна “ има упоритостта да осведоми хората за загубите на храна; да обясни по какъв начин изхвърлянето на храна е обвързвано с климатичните промени и да популяризира умения за понижаване разхищението на храна в семействата.

Проектът работи в шест европейски страни, в това число и в България, с финансовата поддръжка на Европейския съюз. В България дейностите по " Твоята храна “ се извършват от Фондация Биоселена.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР