Замисляли ли сте се, дали получавате усещане за настръхване, или

...
Замисляли ли сте се, дали получавате усещане за настръхване, или
Коментари Харесай

Ако настръхвате, когато слушате музика, мозъкът ви е специален!

Замисляли ли сте се, дали получавате чувство за настръхване, или че ви побиват тръпки, когато слушате дадена ария? Такива прекарвания при слушане на музика са редки и неповторими.

Матю Сакс ученик на " Харвард ", тъй че предходната година анализирал човеци, които са имали възприятието на настръхване, до момента в който слушат музика. Проучването включвало 20 студенти, а 10 от тях признали, че имат такива прекарвания, до момента в който други 10 не са изпитали такова нещо. Всички са били изложени на мозъчно сканиране.

И това е забавно: Д-р Катя Казакова: Паническото разстройство се лекува

Разкрито е, че тези, които са имали прочувствена и физическа обвързаност към музиката, в действителност имат друга мозъчна конструкция от тези, които нямат. При тях има повече фибри, които свързват аудиторната кора и районите, които обработват страстите, което значи, че могат да поддържат връзка по-добре.

Според създателя на проучването, това събитие значи, че имате по-силни и по-интензивни страсти. Тези чувства могат да се свързват и със мемоари, които са близки до избрана ария, което не може да бъде следено.

Въпреки че става въпрос за малко изследване, Сакс продължава да събира информация и да осъществя нови проучвания, с цел да се проучва мозъчната активност, до момента в който слушате музика, която може да провокира избрани реакции. Надява, че с повече познания ще може да се изследва и дали музиката би била подобаваща и при лекуване на някои психически разстройства.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР